Poeliersbedrijf+en+vleeskuikens+op+%C3%A9%C3%A9n+locatie
Reportage
© Monique van Loon

Poeliersbedrijf en vleeskuikens op één locatie

Van Berkel Poeliersbedrijf bestaat al zestig jaar. Van oudsher exploiteert de familie Van Berkel zowel vleeskuikens als het poeliersbedrijf op één locatie. Een prachtige combinatie, vindt het echtpaar Hans en Ellen van Berkel.

Het mooie van die combinatie is het produceren van vlees, maar ook het verkopen van je eigen product. Hans (55) en Ellen (52) van Berkel kopen geslachte en uitgebeende kippen, kalkoen en wild van slachterijen en verwerken die in hun poeliersbedrijf.

Zeven medewerkers maken de vleesproducten, een uitgebreid assortiment, naar wens van de klanten. Ze zorgen vijf dagen per week voor het bereiden, kruiden en inpakken van de kip. Een eigen chauffeur brengt de producten naar de klanten of een distributiepunt. 'Twee heel verschillende markten en manieren van ondernemen: contracten bij de vleeskuikens en dagverse inkoop voor het poeliersbedrijf', zegt Hans van Berkel.

'Ideale arbeidskrachten'

Hun kinderen, Rens (20), Lizzy (19) en Joris (17), springen bij waar nodig. 'Dat zijn ideale krachten. Ze zijn heel flexibel en snappen dat het werk moet gebeuren. Een mooie aanloop naar een familiebedrijf', lacht Ellen van Berkel. Hans van Berkel zette na het overlijden van zijn vader het bedrijf voort met zijn broer. Na twaalf jaar koos zijn broer voor de bouw en zette Hans het bedrijf voort met zijn vrouw Ellen.

Onze klanten kunnen kiezen tussen reguliere of langzaamgroeiende kip

Ellen van Berkel, pluimveehouder

Vanaf 2010 bouwde het stel vier nieuwe stallen achter de bestaande vier stallen en konden ze 200.000 reguliere vleeskuikens houden. Er ontstond ook vraag naar vlees van langzamer groeiende kuikens. Daarom gingen ze Gildehoen verkopen in het poeliersbedrijf.

Gildehoen-concept

De Van Berkels zagen de markt voor langzaamgroeiende kuikens en vlees groeien. Hans van Berkel: 'We beseften dat we met ons relatief grote aantal reguliere kuikens een groot bedrijf waren voor conceptkuikens. Die kunnen de slachterijen niet altijd gebruiken. Dus besloten we in te stappen, voordat de planning het niet meer toeliet bij Esbro. Het concept van Gildehoen past bij ons. De aanpassingen aan de stallen zouden minimaal zijn, want we hadden al daglicht, er is geen uitloop nodig en terug kon altijd.'

Het Gildehoen-kuiken is een langzamer groeiend ras, Hubbard 757, dat meer leefruimte krijgt. Er worden 12,5 tot 13 kuikens per vierkante meter gehouden, stro en daglicht in de stal is verplicht en de dieren moeten minimaal 49 dagen oud worden.

Dierenwelzijn

'Het grootste welzijnspunt vind ik de langzamere groei. Reguliere kuikens wogen 2.800 gram op 6 weken. Het Gildehoen weegt 1.800 gram op 6 weken leeftijd', legt Hans van Berkel uit.

Het werken met deze kuikens vindt hij echt genieten. 'Het grootste werk is controleren, kijken, ruiken en genieten van de kuikens. Met deze kuikens heb je nauwelijks uitval, de hittestress gaat aan ze voorbij en het is heerlijk werken', vertelt de pluimveehouder. 'We zijn absoluut niet tegen de reguliere kuikens. We hebben jarenlang met veel plezier reguliere kuikens gehouden.'

Ellen van Berkel: 'Het is zo mooi dat je het Gildehoen kunt laten zien als je het verkoopt. Een slager komt hier bijvoorbeeld even filmen, om het aan zijn klanten te laten zien.'

Omschakeling

Hans van Berkel overpeinst de omschakeling. 'We zaten op de trein van gas geven. Ik kon een andere manier niet voorstellen, maar ik heb geen moment spijt gehad van de omschakeling. Het is veel relaxter.' Het Gildehoen is gecertificeerd antibioticavrij. 'Als zieke kuikens antibiotica nodig hebben, dan geven we dat. Dat is ook welzijn. De kuikens worden dan niet verkocht als Gildehoen en de toeslag vervalt', legt hij uit.

De familie koopt tarwe in de regio en slaat dat op. Met zonnepanelen heeft het bedrijf op jaarbasis een overschot aan stroom. Een houtkachel levert de warmte voor de stallen en het poeliersbedrijf. 'Zo maken we de cirkel rond. Het verhaal achter het vlees moet altijd kloppen', zegt hij. Ellen van Berkel: 'We moeten eerlijk en transparant zijn. We merken dat de vraag naar Gildehoen groter is als er commotie in de sector is. Maar ik denk dat de gemiddelde consument er niet wakker van ligt. Die vertrouwt erop dat we goed en veilig voedsel leveren. Ik vind het fijn dat klanten bij ons de keuze hebben. In de supermarkt hebben ze die niet.'

Het contact met burgers vinden ze belangrijk. Ellen van Berkel wil het schoolbezoek weer opstarten. 'Het is belangrijk dat de jeugd weet waar hun eten vandaan komt. Slagers willen kip met een verhaal. Soms belt iemand met een vraag over biokip. Ik leg het verschil uit van de productie en prijs. Meestal gaat die klant met Gildehoen naar huis.'

Horeca en de betere slagerijen
Hans en Ellen van Berkel houden in het Brabantse Loon op Zand 118.000 Gildehoen-kuikens en hebben op dezelfde locatie een poeliersbedrijf.
Gildehoen is een concept voor langzaam groeiende kuikens waarin ForFarmers samenwerkt met broederij Morren en slachterij Esbro. Gildehoen is gecertificeerd antibioticavrij.
In het poeliersbedrijf werken zeven fulltime krachten. Hans van Berkel koopt geslachte kip en verwerkt die tot producten naar wens van hun afnemers; voornamelijk grootverbruikers, horeca en de betere slagerijen. Op twee weekmarkten, in Kaatsheuvel en Loon op Zand, verkoopt hij Van Berkel-kip. Ook onlineverkoop is een afzetkanaal. Het overgrote deel van de verkoop is reguliere kip, 25 procent Gildehoen en een paar procent Le Poulet des Landes.
Hans is bestuurslid van coöperatie Duurzame Energie Pluimvee (DEP). Leden van DEP leveren de mest voor de pluimveemestverbrandingscentrale BMC in Moerdijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer