'Vleeskuikens sojavrij nog lastig'

Sojavrij mengvoer is in principe mogelijk. Op moment vooralsnog op beperkte schaal, als gevolg van het op beperkte schaal beschikbaar komen van duurzame grondstoffen. Bij vleeskuikens is er nog een uitdaging.

Voer zonder soja is mogelijk, stelt ForFarmers. Om de gezondheid op niveau te houden, is hiervoor het gebruik van alternatievee grondstoffen vereist. ForFarmers doet momenteel onderzoek naar deze grondstoffen in diverse sectoren.

Zo ook bij leghennen. Innovatiemanager Albert Dijkslag: 'Het is mogelijk leghennen een sojavrij rantsoen te voeren, maar er zijn andere, duurdere eiwitbronnen nodig om het prestatieniveau van de dieren te kunnen vasthouden. Dat kan op dit moment prima.'

Uitdaging vleeskuikens

Wat betreft vleeskuikens is de uitdaging veel groter, omdat deze veel grotere hoeveelheden hoogwaardige eiwitten nodig hebben dan leghennen.

'Door de juiste, alternatieve grondstoffen te gebruiken, zijn we erin geslaagd een sojavrij rantsoen samen te stellen waarmee dezelfde prestatieniveaus worden bereikt, maar er is verder onderzoek nodig naar de exacte vervangende eiwitbronnen,' aldus Theo Schamp, pluimveenutritionist bij ForFarmers.

ForFarmers onderzoekt eveneens de mogelijkheden om sojavrij diervoer te produceren voor de productie van varkens voor specifieke detailhandelsconcepten.

Eigen teelt

Bedrijven met herkauwers kunnen sojavrije rantsoenen samenstellen door zelf meer eiwitrijke ruwvoeders te telen en deze aan te vullen met sojavrije eiwitbronnen.

Doordat de teelt van alternatieve eiwitbronnen nog in de kinderschoenen staat, is er meer land nodig om die grondstoffen te telen. Forfarmers verwacht daarom niet dat op korte termijn op grote schaal sojavrij voer wordt geteeld. Vooralsnog ligt de focus bij het bedrijf op de aankoop van verantwoord geproduceerde soja.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer