Nepnieuws
Column
© Ruud Ploeg

Nepnieuws

'Wat hoor ik nu: is Eefje zwanger?' De klant kijkt me blij aan. 'Mijn collega bedoel je?' vraag ik verbaasd. 'Niet dat ik weet. Hoe kom je daarbij?' 'Dat hoorde ik op de tennis. Edwin zei het. En die had het weer van Jessica.' 'Bijzonder', zeg ik en reken af. 'Ik heb niks aan haar gemerkt.'

De klant vertrekt en vijf minuten lang staar ik naar het groenteschap. Natuurlijk zou het kunnen, denk ik. Ze woont samen, heeft een leuke vriend. En toch geloof ik het niet.

Twee dagen later komt Eefje bij me langs. 'Deelnemer Jet heeft tegen een paar andere deelnemers gezegd dat ik zwanger ben. Even voor de duidelijkheid: dat is niet zo. Maar je weet hoe Jet is: als ze iets graag wil, fantaseert ze er net zo lang over tot ze ervan overtuigd is dat haar wens de waarheid is. Ze heeft zichzelf dus wijsgemaakt dat ik een baby krijg en heeft dit op weg naar huis aan Jos verteld. Hij deelde het nieuws nog diezelfde middag met zijn leiding.'

Ze zucht. 'En als het daar nou bij gebleven was, maar je kent Jos: hij heeft het ook tegen de mensen van zijn zwemvereniging en zijn bowlingclub gezegd.'

Op het erf hanteren we de regel dat we niet óver elkaar praten, maar mét elkaar

Hanna Hilhorst, zorgboerin in Echten

Ik proest het uit. 'Heb je Jet er al mee geconfronteerd?' 'Ja, ze heeft direct toegegeven dat ze het had verzonnen. Het leek haar gewoon leuk, want dan kan ze weer babykleertjes kopen en een luiertaart maken.'

Even aandoenlijk als lastig. En jammer, want op het erf hanteren we de regel dat we niet óver elkaar praten, maar mét elkaar. Zeker Jos had het bij Eefje moeten navragen, maar was dit in zijn enthousiasme even vergeten. 'Heb je enig idee wie er van de roddel weten?'

'In ieder geval deelnemers Remon, Jos en Anke. Maar tegen hen heb ik inmiddels gezegd dat ik niet zwanger ben. Zij bekenden wel dat zij het op hun beurt aan stagiairs Luuk en Lindy hadden doorverteld. Zoals jullie weten is Lindy mijn nichtje. Enthousiast was zij meteen naar mijn tante gerend. Maar die wist intussen al van mijn moeder welk verhaal er de ronde deed. Snap je het nog?'

'Allemachtig', lach ik. 'Je zit in een soap. Maar je weet nu wel bij wie je moet zijn als je echt een keer nieuws hebt.'

Bekijk meer over:

Liefdesverdriet Multifunctionele landbouw
Hooien in de hitte Multifunctionele landbouw
Beste Agnes, Multifunctionele landbouw
Geboortegrond Multifunctionele landbouw
Papadag Multifunctionele landbouw
Koken met Esther Multifunctionele landbouw
Joelend door de looping Multifunctionele landbouw
Bakfietsboerin Multifunctionele landbouw

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer