LTO%3A+klimaatdoelen+onderdeel+van+grotere+opgave
Nieuws
© Twan Wiermans

LTO: klimaatdoelen onderdeel van grotere opgave

De agrarische sector gaat de klimaatopgaven combineren met het werken aan andere maatschappelijke opgaven. Tegelijk moeten nieuwe verdienmodellen worden ontwikkeld, zodat boeren en tuinders er ook een fatsoenlijk inkomen aan overhouden.

Die 'geïntegreerde' aanpak wordt volgens LTO-bestuurder Kees van Zelderen de kracht van de wijze waarop de agrarische sector haar ambities waar gaat maken. 'We gebruiken de urgentie van het klimaatprobleem om tot een integraal verhaal te komen voor klimaat en energie, gezondheid van mens en dier, biodiversiteit en de kwaliteit van natuur en landschap.'

Het streven is de komende jaren zoveel mogelijk ondernemers mee te nemen in de omslag die op bedrijfsniveau moet plaatsvinden. 'We gaan een beweging in gang zetten. Daarbij gaan we ervoor zorgen dat boeren en tuinders het nodige gereedschap krijgen om deze opdracht uit te voeren.'

Doelen voor 2050

Volgens Van Zelderen ligt de grootste uitdaging in de doelen voor 2050. In dat jaar moet de Nederlandse CO2-uitstoot met maar liefst 95 procent gereduceerd zijn. In de praktijk betekent dat een CO2-emissie die vrijwel op nul uitkomt.

'Als agrarische sector kunnen we dat nooit helemaal realiseren. Maar we hopen dat te compenseren door bijvoorbeeld veel duurzame energie te produceren, minder kunstmest van fossiele energie te gebruiken en minder eiwit uit andere werelddelen te importeren. Ook kunnen we door ander landgebruik aanzienlijk meer CO2 vastleggen in de bodem.'

Inzichtelijk maken

De CO2-winst die dat oplevert, wordt niet direct toegerekend aan de agrarische sector. 'Maar we kunnen dat goed monitoren en inzichtelijk maken dat het aan ons te danken is', aldus Van Zelderen.

De LTO-bestuurder benadrukt dat voor de uitvoering van een nationaal klimaatakkoord de bal straks ook bij de overheid ligt. 'Die is aan zet om te zorgen voor beleidsruimte en voor de benodigde financiën.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer