Bollenstrekers+vragen+maatwerk+bij+groei
Nieuws
© George Hoeberechts

Bollenstrekers vragen maatwerk bij groei

Duin- en Bollenstreek - De Bollenstreek is wereldwijd befaamd om zijn hoogwaardige bloembollenteelt en bij toeristen geliefd om zijn mooie kleurenpracht in de lente. Om vitaal te blijven heeft de sector wel grotere bouwblokken en planologische duidelijkheid nodig.

Vandaag zijn de raadsleden en collegeleden van zes gemeenten in de Duin- en Bollenstreek op uitnodiging van LTO Noord per bus rondgeleid door het gebied. De tocht gaat langs de bedrijven Royal van Zanten in Hillegom, J. Heemskerk in De Zilk en Gebr. Alkemade in Lisse.

De trip is georganiseerd om de presentatie van de agrarische 'Toekomstvisie van de Duin- en Bollenstreek 2030' luister bij zetten. LTO Noord en KAVB hopen als makers van die visie met de excursie de politici een helder beeld te geven van ontwikkelingen in de bloembollen- en vaste plantenteelt.

Verdere specialisatie

'De ontwikkelingen in de sector leiden tot verdere specialisatie en meer behoefte aan opslagcapaciteit op de bedrijven. Dat vraagt om meer ruimte op de erven. Die is nu erg klein, met een wettelijk bouwblok van slechts 3.000 vierkante meter', stelt Wim van Haaster, portefeuillehouder ruimtelijke ordening van de LTO-afdeling.

'De trend is dat veel bedrijven stoppen en de blijvers willen groeien. Als de overheid de sector niet in de pas laat lopen met de trends, dan dreigt verloedering en schuift de schaduw van grootschalige woningbouw weer over de streek', stelt hij. Dat zou zonde zijn voor het karakter van de streek, eerder zijn bouwplannen eensgezind gekeerd.

'De bouwblokken in de streek zijn nu te klein voor bollentelers'

Wim van Haaster, portefeuillehouder ruimtelijke ordening LTO Duin- en Bollenstreek

Ruimtebehoefte

Maar de ruimtelijke druk blijft groot en de druk op de grondprijs daarmee ook. 'De bollensector draait momenteel goed en er zijn steeds meer wisselteelten te zien zoals dahlia's en zantedeschia's. Meer vruchtwisseling is goed voor de bodem en het milieu.'

Anderzijds verandert het karakter van het bloembollenbedrijf, legt hij uit. 'Er wordt steeds meer geleverd op afroep aan exporteurs zodat bloembollen langer in voorraad op de teeltbedrijven blijven. Grotere loodsen en koelcellen zijn dus nodig. Ook de bouw van fustoverkappingen om erfafspoeling tegen te gaan vragen om ruimte.'

Heffing zit in de weg

De bouwblokken in de Bollenstreek zijn erg klein in vergelijking met de een à twee hectare van bollentelers in Noord-Holland. 'We mogen de concurrentieslag niet verliezen door ruimtelijk beleid', vindt de bestuurder. 'Telers mogen hun bouwblok hier onder voorwaarden uitbreiden, maar betalen daar sinds kort een heffing van 40 euro per meter voor aan de Greenport Ontwikkelings Maatschappij. Dat zit ons in de weg.'

Daarom vragen LTO Noord en KAVB aan de politiek om maatwerkbeleid, met grotere bouwblokken voor toekomstbestendige bedrijven die de noodzaak daarvoor kunnen aantonen. Andere zaken waar de gemeentebestuurders op wordt gewezen, zijn de impact van de Duinpolderweg, vrijkomende agrarische bebouwing en huisvesting van seizoensarbeiders.

Daling bedrijven

De Duin- en Bollenstreek telt in 2018 370 agrarische bedrijven die samen een oppervlakte van 4.600 hectare bewerken en beheren; 85 procent daarvan is teler van bollen, bloemen en planten. De rest bestaat uit veehouders. Naar verwachting zijn er in 2030 nog 250.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer