Utrechtse intensieve boer houdt ruimte

Niet-grondgebonden veehouderijen in het landbouwontwikkelingsgebied (LOG) in Oost-Utrecht houden hun recht om hun bouwblok te vergroten tot 2,5 hectare. Een voorstel van Gedeputeerde Staten om dit in te perken tot 1,5 hectare sneuvelde maandag op een amendement van de SGP.

Utrechtse+intensieve+boer+houdt+ruimte
© Huisman Media

De mogelijkheid van bouwblokvergroting in de Verwevingsgebieden kwam wel te vervallen. Dit bleek tijdens de herijking van de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013-2028 die door Provinciale Staten werden vastgesteld.

Een ander SGP-amendement om de niet-grondgebonden veehouderij ook elders in de provincie groeiruimte te bieden tot 2,5 hectare haalde het niet. De voorwaarde hierbij was dat de bedrijven bouwrechten van vrijkomende agrarische bebouwing zouden inzetten.

'Niet willen'

Gedeputeerde Staten benutten de herijking van het ruimtelijk beleid om de intensieve veehouderij in de provincie in te perken, wat gedeeltelijk ook is gelukt. 'Deze tak van sport zouden we eigenlijk niet meer moeten willen in deze provincie', zei gedeputeerde Pim van den Berg maandag over de intensieve veehouderij.

'Een verkeerd signaal dat ook niet past bij zijn partij de D66', vindt Bert van Donselaar van LTO Noord Utrecht. 'Bedrijven hebben groeiruimte nodig, juist om te kunnen verduurzamen. En verduurzaming is iets waar D66 erg voor is.'

Vrijkomende bebouwing

De SGP vond het jammer dat de uitbreiding voor de hele provincie het niet redde. Dit had kunnen helpen bij het probleem van vrijkomende agrarische bebouwing en bedrijven de kans gegeven mee te groeien met de eisen van de tijd.

De doorgroeiruimte in het LOG is gebonden aan voorwaarden van goede landschappelijke inpassing, verbetering van dierenwelzijn, vermindering milieubelasting en verbetering van de volksgezondheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer