Vaker+van+het+erf+af+is+beter
Column
© Mike Schellart

Vaker van het erf af is beter

Vorig weekend was in ons dorp de jaarlijkse kermis. Mijn bijdrage was niet groter dan het beschikbaar stellen van een stuk grond, maar het valt me elk jaar op hoe groot de inzet van de plaatselijke boeren in het bestuur van de Oranjevereniging Spankeren is en hoe onmisbaar ze zijn bij het laten doorgaan van de kermis.

Dat loopt uiteen van het rijden van kinderen met trekker en wagen tot het ophangen van vlaggen in lantaarnpalen of het lassen van een constructie voor het vogelschieten.

Het zorgt ervoor dat de kermis elk jaar een geslaagd evenement is en dat zorgt er vervolgens weer voor dat ons dorp echt een dorp is in plaats van een wijk van het dorp dat ertegenaan ligt.

Het is goed dat we ons hebben verenigd in coöperaties, een organisatie als LTO en dat er boeren bereid zijn om bijvoorbeeld wethouder te worden. Het zorgt ervoor dat de landbouw een rol blijft spelen in het maatschappelijke debat, zelfs bij een krimpend aantal boeren.

Ik vind het knap hoe sommige mensen een boerderij kunnen combineren met verschillende zware bestuursfuncties en ook nog een sociaal leven hebben

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Veel boeren lukt het om zich in te zetten voor de wereld om zich heen. Ik vind het knap hoe sommige mensen een boerderij kunnen combineren met verschillende zware bestuursfuncties, ook nog een sociaal leven hebben en zelfs nog in de ouderraad van de school van hun kinderen kunnen zitten. Vaak zijn het zelfs nog grote boeren ook die dat kunnen en echt niet omdat ze al het werk aan een medewerker overlaten.

Mij kost het altijd moeite om tijd vrij te maken voor activiteiten buiten het bedrijf. Het heeft ook meer dan eens geleid tot regen in gemaaid gras. Toch vind ik het belangrijk om van het erf af te komen en om mijn kinderen te zien opgroeien.

In mijn jonge jaren heb ik mij ingezet voor het Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt (GAJK) en later voor een aantal coöperaties. Het heeft mijn leven verrijkt, omdat het je dwingt om met andere ogen naar de wereld en je eigen bedrijf te kijken. Mis je die blik, dan loop je het risico dat je je bedrijf op een bepaalde manier leidt omdat je het altijd zo hebt gedaan in plaats van dat het de beste keuze is. En dat je alles wat op je af komt, ziet als een bedreiging van mensen die het verkeerd zien, terwijl er misschien ook wel kansen in zitten.

Het belangrijkste werk van een boer is keuzes maken en dat kan alleen als je je bedrijf en je omstandigheden van verschillende kanten kunt bekijken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer