%27Een+sul+is+de+lul%27
Column
© Mike Schellart

'Een sul is de lul'

De commotie rond de I&R-fraude zal niemand zijn ontgaan. De omvang is me niet duidelijk, maar gefraudeerd is er zeker. Ik vind het onvoorstelbaar dat mensen zo veel risico hebben genomen voor zo weinig voordeel.

Waarschijnlijk zullen de veehandelaren daags na het bekend worden van de tweelingfraude veel op papier niet-gekalfde pinken naar de slacht hebben gebracht. En waarschijnlijk is daarmee dan het bewijs weg en de zaak gesloten. '

Wie de boel bewust belazert, probeert ook zijn gedrag te verbergen. Iemand die per ongeluk iets verkeerd doet of een beetje slordig is met de administratie, is veel makkelijker op te sporen. 'Een sul is de lul'; een uitspraak die ik niet zelf heb bedacht, maar waar ik wel helemaal achter sta.

Laten we hopen dat de blokkade op bedrijven waar een kleinigheidje mis is, met een sisser afloopt. Hoe anders is dat bij andere bedrijven. Ik hoorde het verhaal van een melkveehouder die bij een controle geen grondonderzoek had van twee kleine perceeltjes, van een pluimveehouder die hetzelfde vangbedrijf liet komen als altijd, dat plots illegalen in dienst bleek te hebben en van een melkveehouder die verkeerd uitkwam met zijn bemestingsplan.

Het is mijn ultieme angst om een boete te krijgen die het einde van mijn bedrijf kan betekenen, voor iets waarvan ik niet weet dat ik het fout heb gedaan

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Dit omdat de melkveehouder zijn eindvoorraad mest van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moest waarderen met de gehaltes van een niet-representatieve mestafvoer in plaats van met forfaitaire gehaltes. Allen kregen een boete van tienduizenden euro's.

Iemand die wordt betrapt op fraude, mag streng worden gestraft. Fraude mag niet en is ook niet goed te praten. In de voorbeelden die ik heb gegeven, is geen sprake van opzet en ook niet van enig voordeel. De boete die ze kregen, is niet in verhouding. Het is mijn ultieme angst om een boete te krijgen die het einde van mijn bedrijf kan betekenen, voor iets waarvan ik niet weet dat ik het fout heb gedaan.

Het is niet te verteren dat dit bestaat, terwijl een ander wegkomt met bedrog. Ik hoop dat de minister en de NVWA hun focus volledig leggen op het vinden van de echte fraudeurs.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer