Het+slimste+jongetje+van+de+klas
Column
© Mike Schellart

Het slimste jongetje van de klas

Laatst las ik een column van Bart van der Hoog van NAJK over de opvolging van Roelof Joosten door Hein Schumacher als topman van FrieslandCampina. Omdat ik zowel NAJK als FrieslandCampina een warm hart toedraag, was daardoor mijn interesse gewekt.

Van der Hoog schreef over hoe een nieuwe topman makkelijk kan breken met verkeerde beslissingen uit het verleden, overigens zonder aan te geven waar hij op doelde, en adviseerde Schumacher om in te zetten op verschillende melkstromen.

Schumacher heb ik een aantal keren horen spreken en hij heeft op mij een erg goede indruk achtergelaten. Die verschillende melkstromen zullen er vast komen, niet alleen als verdienste van de topman. We hebben inmiddels weidemelk, caring dairy van Ben & Jerry's en VLOG-kaas en als er voldoende potentie in zit, komt er best meer.

Ik heb het idee dat veel boeren FrieslandCampina zien als het braafste jongetje van de klas, dat wel erg zijn best doet om milieudoelstellingen te halen, maar zich beter bezig had kunnen houden met het verwaarden van onze melk. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de nieuwe RMO's van FrieslandCampina, die lichter zijn en daardoor veel minder CO2 uitstoten.

Ik heb het idee dat veel boeren FrieslandCampina zien als het braafste jongetje van de klas, dat wel erg zijn best doet om milieudoelstellingen te halen

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Vorig jaar heb ik me uit laten leggen dat die nieuwe RMO's niet alleen een paar ton lichter zijn, maar daardoor ook een tank hebben die een paar duizend liter groter is. Ze hebben een laadvermogen dat zo groot is dat bij volledige belading een controle net geen boete, maar alleen een waarschuwing oplevert. Dat scheelt inderdaad veel CO2, maar ook veel kilometers en dus kosten. Dat zal alle leden aanspreken.

Als je op die manier een efficiëntieverbetering en kostenverlaging kunt uitleggen als milieuwinst, dan ben je niet het braafste, maar het slimste jongetje van de klas. Ik verwacht van de topman van FrieslandCampina dat hij de slimste is. Dat hij met een goed verhaal meerwaarde kan geven aan onze melk. Natuurlijk moet dat verhaal kloppen en moet er wat achter zitten, maar als de toegevoegde waarde groot is, zal het geen probleem zijn om daar een prestatie voor te leveren.

Ik wens Schumacher veel succes in zijn nieuwe functie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer