RvS+ziet+problematiek+landbouw+bij+gaswinning
Nieuws
© archief

RvS ziet problematiek landbouw bij gaswinning

Bij een nieuw besluit over de gaswinning moet het ministerie van Economische Zaken en Klimaat meer rekening houden met de landbouwbelangen. Dat is de belangrijkste conclusie voor de agrarische sector uit de uitspraak van de Raad van State (RvS) woensdag over de gaswinning.

Dat stelt advocaat Bertil Westers van BoutOvers Advocaten namens LTO Noord.

Het eerdere besluit om de komende vijf jaar 21,6 miljard kubieke meter per gasjaar te winnen, heeft de minster van Economische Zaken niet goed onderbouwd, oordeelde de Raad van State woensdag. Dat geldt ook voor landbouwkundige aspecten.

In beroep

LTO Noord was met twintig andere partijen in beroep gegaan bij de Raad van State tegen het gaswinningsbesluit. Zo moet de minster afspraken en protocollen van de agrarische sector met de NAM beter borgen.

Ook de lage prioritering van de veiligheid van agrarische gebouwen in het aardbevingsgebied is een twistpunt. Het ministerie moet dat ook beter onderbouwen. 'De veiligheid is heel laag ingezet. Maar boeren zijn tijdens oogstwerkzaamheden vaak binnen in zo'n loods.'

Winstpunt

Een belangrijk winstpunt is volgens Westers dat het belang van de landbouw voor de economie net zo groot is als het belang van het winnen van aardgas. De landbouw moet daarom een eigen paragraaf krijgen in het nieuwe gaswinningsbesluit, stelt de advocaat.

'Van de versterkingsoperatie is nog niets terechtgekomen. Ik vergelijk de winning van aardgas weleens met de aanleg van een waterbergingsgebied op boerenland. Daar balen boeren van. Maar ze accepteren het, omdat ze volledig schadeloos gesteld worden. Volledige schadeloosstelling is bij gaswinning niet aan de orde. Maar dan moet je wel op een verantwoorde manier een versterkingsoperatie kunnen garanderen.'

Tiltmeters

Dat de Raad van State serieuzer naar de landbouw heeft gekeken dan in de uitspraken hiervoor stemt Westers tot grote tevredenheid. Wat hij nog wel jammer vindt, is dat er in de uitspraak niets te lezen is over tiltmeters om aardbevingen te meten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer