Verlaging+pootaardappelen+met+5%2C9+procent+hoog
Nieuws
© Eigen Foto

Verlaging pootaardappelen met 5,9 procent hoog

Bijna 90 procent van de pootgoedpercelen is voor de eerste keer door de NAK gekeurd. Tot nu toe is er 2.485 hectare verlaagd.

Tot en met week 25 is 5,9 procent van de 41.836 hectare pootgoed verlaagd. Dit percentage is aanmerkelijk hoger dan vorig jaar (2,6 procent) en in 2016 (2 procent). Ook het percentage afgekeurd ligt met 1,1 procent hoger dan voorgaande jaren (0,3 en 0,4 procent).

Vooral in het midden en het zuiden van het land vallen de resultaten tegen. Respectievelijk 6,5 procent en 8,9 procent van het areaal is hier verlaagd. Op de noordelijk klei- en zandgronden gaat het om 3,8 en 4,6 procent.

Bacterieziek

De verlagingen vinden voornamelijk plaats op bacterieziek (87 procent), maar er worden ook veel viruszieke planten in de percelen aangetroffen. Bij overig oorzaken is de voornaamste verlagingsreden raszuiverheid.

Vanwege de verwachte mooie weersomstandigheden en de daarmee verwachte toename van gevleugelde bladluizen in combinatie met de aanwezigheid van veel viruszieke planten in het veld, noemt de NAK de situatie 'zeer ongunstig'.

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer