Zomerstorm+speelt+rol+bij+bruinrot
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Zomerstorm speelt rol bij bruinrot

LTO-werkgroep Pootaardappelen heeft vorige week het bruinrotbeleid onder de loep genomen. De gevolgen van de zomerstorm van 2015 geven volgens werkgroepvoorzitter Peter Berghuis aan dat preventie belangrijk blijft.

Na een lange periode zonder incidenten heeft de LTO-werkgroep vastgesteld dat het fytosanitaire beleid voor bruinrot goed werkt. Helaas waren er in 2016 en 2017 toch weer een paar incidenten. Voor de betrokken telers en de pootgoedsector was dit een vervelende zaak.

Berghuis: 'Als ik kijk naar het beperkte aantal incidenten met bruinrot, dan geef ik een hoog rapportcijfer voor de huidige situatie. We hebben alleen te maken met echte incidenten. Als sector hopen we dat het hierbij blijft. Preventie is daarbij belangrijk.'

Onderzoek NVWA

Naar aanleiding van een bruinrotincident in 2016 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoek gedaan naar de herkomst van de besmetting. De uitkomst van het onderzoek en het natrekken van eerdere gevallen van bruinrot laten zien dat de meerderheid van de besmettingen gerelateerd is aan het gebied op de noordelijke klei langs besmet oppervlaktewater.

Vanaf 2005 zijn achttien bedrijven geconfronteerd met een bruinrotbesmetting. Het grootste deel daarvan is verbonden aan het noordelijk kleigebied. De NVWA relateert de besmettingen van 2016 aan een stevige zomerstorm waardoor water uit besmet, breed open water op naburige percelen terechtkwam.

Bufferstrook

In overleg met pootgoedtelers uit het gebied zijn al preventieve maatregelen geformuleerd die kunnen helpen om het risico op besmetting na zo'n zomerstorm te minimaliseren. Belangrijk is om hoogwaardig pootgoedmateriaal bestemd voor vermeerdering niet pal naast het open water te planten en een bufferstrook te respecteren.

De sector heeft een aantal maatregelen opgesteld die kunnen helpen om extra preventie op het bedrijf in te voeren. Het gaat vooral om zorgvuldigheid en voorzorg. LTO-werkgroep Pootaardappelen wil een appel doen op alle pootgoedtelers met percelen grenzend aan besmet open water om hier systematisch werk van te maken.

Protocol

Een richtlijn of protocol dat helpt om systematisch de fytosanitaire bruinrotrisico's in kaart te brengen, is van belang voor individuele telers en de pootgoedsector als geheel, concludeert Berghuis.

Om dat doel te bereiken, zal de LTO-werkgroep scenario's uitwerken. Gekeken wordt naar de praktische haalbaarheid en bovenal naar het draagvlak van telers in het gebied.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer