Kwaliteit van bodem staat centraal op symposium

'Goed zorgen voor het bodemleven begint bij een juiste huisvesting. Je moet daarom zorgen voor een goede bodemstructuur. Dat beschermt het bodemleven tegen te veel vocht', zegt adviseur Pierre Cammaert van Delphy.

Kwaliteit+van+bodem+staat+centraal+op+symposium
© Han Reindsen

Een goede bodemstructuur is goed voor het bodemleven, de beworteling en de gewasgroei. 'Als de bodemstructuur goed is, droogt de grond in het voorjaar vroeg op, je kunt vroeg zaaien en dat is de basis voor hogere opbrengsten', zegt Cammaert. Hij sprak vorige week donderdag tijdens een bodemsymposium op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat.

In de praktijk laat de structuur in het voorjaar nog wel eens te wensen over en beginnen akkerbouwers te vroeg het land te bewerken. Het gevolg is vaak dat de planten minder gezond zijn, de groei tegenvalt en akkerbouwers in het najaar later en onder minder goede omstandigheden gaan oogsten. 'De spiraal gaat dan de verkeerde kant op.'

Neerslag

Cammaert wijst erop dat het neerslagpatroon in de loop der jaren is gewijzigd. De gemiddelde neerslaghoeveelheid steeg van 695 millimeter in 1910 tot 880 millimeter in 2015, een toename van 27 procent. Tegelijk zijn er meer hoosbuien.

Een andere ontwikkeling is dat de bedrijven groter zijn geworden en de machines zwaarder. 'Alle vooruitgang die we hebben gemaakt met banden en rupsen, wordt ingezet voor grotere machines en een hogere capaciteit. Het gevolg zijn bodemverdichtingen die dieper zitten dan 40 à 50 centimeter.'

Banden

De Delphy-adviseur komt in de praktijk nog maar weinig zware machines tegen met banden op 0,75 bar. 'We weten allemaal wel hoe het moet, maar we willen de banden niet kapotrijden en daarom rijden we de bodem stuk. Wat is erger?'

Cammaert komt daarom met een aantal spelregels bij de mechanisatie. Werk onder gunstige omstandigheden, werk met brede banden, werk met veel banden en met een lage bandenspanning in het veld: in het voorjaar werken met 0,4 bar, in het najaar 0,8 bar.

Woelen

Opheffen van bodemverdichting kan door te woelen. 'Streef bij het woelen naar verticale breuken. Horizontale breuken voegen weinig toe aan het effect van woelen. Woel ook niet dieper dan nodig is. Werk niet onnodig diep. Werk niet in gezonde ondergrond.'

© Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer