Pluimveehouders vragen steun aan Tweede Kamerleden

Acht pluimveehouders hebben donderdag een petitie aangeboden aan leden van de Tweede kamer. Ze vragen financiële steun voor door fipronil getroffen pluimveehouders.

Pluimveehouders+vragen+steun+aan+Tweede+Kamerleden
© Gea van Maanen/Monique van Loon

In de petitie die ruim 6.000 keer is ondertekend, vragen de pluimveehouders om een financiële tegemoetkoming van de Nederlandse overheid. Ook willen ze het maatschappelijke en politieke debat in gang zetten, om gedupeerde pluimveehouders financiële en emotionele steun te kunnen bieden.

Hoge kosten

De gedupeerde kippenboeren hebben volgens de indieners van de petitie sinds juli veel extra werk, hoge kosten en veel lagere of geen inkomen meer. 'Het schoonmaken van de stallen is veel lastiger dan verwacht, het ruien of detoxen van de kippen is in lang niet alle gevallen succesvol gebleken en meer dan 3 miljoen kippen zijn inmiddels geruimd. 150 miljoen eieren zijn vernietigd en verbranding van de met fipronil besmette mest levert hoge destructiekosten', zegt een van de pluimveehouders.

'De kosten voor het nemen van alle monsters en analyses die de boeren moeten laten maken door de NVWA, zijn nog niet in rekening gebracht. Deze kosten kan de overheid voor haar rekening nemen en daarmee kan ze de boeren steunen. Steun hebben zij tot op heden nog niet van de overheid gekregen, niet anders dan een beperkt budget voor onderzoek over hoe fipronil het beste uit de kippen en stallen kan worden verwijderd.'

Onderzoek

Verder willen de pluimveehouders dat er objectief onderzoek wordt gedaan naar de rol van het NVWA en de Nederlandse overheid in deze affaire. Naar het idee van de indieners van de petitie staan de genomen maatregelen niet in verhouding tot het probleem.

Ze wijzen daarbij naar andere EU-landen en vragen zich af of de EU-regels in ieder land op dezelfde manier worden geïnterpreteerd.

Beweeg door de tijdlijn met uw muis of de pijlen op uw toetsenbord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer