Calon noemt vergroening grote uitdaging

De wens van veel boeren om te vergroenen is 'hartstikke goed, maar het wordt een zeer ingewikkelde route om daar te komen'.

Calon+noemt+vergroening+grote+uitdaging
© Dirk Hol

Dat zegt LTO Nederland-voorzitter Marco Calon in een reactie op het onderzoek De Staat van de Boer van dagblad Trouw. Hieruit blijkt dat veel boeren in een grootschalige vergroening van de landbouw de oplossing zien voor veel problemen in de sector. Volgens de enquête onder 2.287 boeren wil meer dan 80 procent overstappen naar natuurvriendelijke productiemethoden.

'Die grondhouding is hartstikke goed. Dat had ik ook wel verwacht. De vraag is hoe we dat gaan realiseren. Helaas gaat het onderzoek daar niet op door', zegt Calon.

Stevige noten

Als de landbouw de wens van deze boeren gaat volgen, moeten er stevige noten worden gekraakt, voorspelt de LTO-voorzitter. 'Gaan we dan naar één koe per hectare en schaffen we gewasbeschermingsmiddelen af? Bij de discussie over 2,3 of 2,0 koe per hectare haken al veel melkveehouders af. En de meeste telers zeggen dat ze niet zonder middelen kunnen.'

Volgens Calon zal het tempo waarin Nederlandse boeren kunnen vergroenen, ook sterk afhangen van het speelveld waarop ze moeten concurreren. 'Wie gaat het betalen? We opereren op een open markt en concurreren met collega's die mogelijk niet willen verduurzamen.'

Frustraties

Ondanks alle frustraties die boeren oplopen door de politiek, maatschappij en media, zou 95 procent van de door Trouw ondervraagde boeren opnieuw kiezen voor het boerenbestaan.

'Dat verbaast me niets', zegt Calon. 'Boeren zit in je hart. Dat is bij mij ook zo. Wel worden boeren zo langzamerhand knettergek van alle regels die ze over zich uitgestort krijgen, terwijl ze moeten concurreren om de laagste prijs en al hun inspanningen niet vergoed zien.'

Landbouwvisie

De vele rapporten, onderzoeken en artikelen die nu over de land- en tuinbouw verschijnen, zijn volgens de LTO-voorzitter bedoeld om landbouwminister Carola Schouten te beïnvloeden. Zij legt momenteel de laatste hand aan haar landbouwvisie. 'Wat dat betreft is de timing van het onderzoek van Trouw wel voorspelbaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer