Menselijke+fout+oorzaak+te+hoge+pachtnota%27s
Nieuws
© Twan Wiermans

Menselijke fout oorzaak te hoge pachtnota's

De te hoge pachtnota's van het Rijksvastgoedbedrijf zijn te wijten aan een menselijke fout. Bij het gereedmaken van de rekeningen is een stap overgeslagen, waardoor de pachtverlaging van 2017 ten onrechte niet is verwerkt. Ook daarna zijn fouten gemaakt.

Dat blijkt uit de antwoorden van staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) op Kamervragen van de VVD. Hij laat weten dat er geen sprake is van een softwareprobleem, zoals eerder werd gezegd.

De bewindsman erkent dat de facturen en betalingsherinneringen zijn verzonden op basis van de oude pachtprijzen. Hoewel bij het Rijksvastgoedbedrijf al snel duidelijk was dat de rekeningen niet klopten, is dat vervolgens door een 'inschattingsfout' niet aan de pachters meegedeeld.

Lees ook: VVD wil tekst en uitleg kabinet over foute pachtprijzen

Excuses en toelichting

'Inmiddels hebben alle pachters een brief ontvangen over de niet-doorgevoerde pachtprijsherziening, waarin excuses worden aangeboden over de gang van zaken en een toelichting wordt gegeven op de genomen maatregelen', meldt Knops. Het te veel betaalde geld wordt op korte termijn teruggestort.

De VVD vroeg ook waarom de pachters geen gespecificeerde nota krijgen. Uit het antwoord van de staatssecretaris blijkt dat dit alleen gebeurt als de pachter er nadrukkelijk om vraagt. Hij legt niet uit waarom een dergelijke nota niet automatisch naar alle pachters wordt gestuurd.

Wel krijgen de pachters voorafgaand aan de nota een algemene brief over de pachtprijsherziening, waarin wordt toegelicht onder welk pachtprijsgebied ze behoren en welk veranderpercentage van toepassing is voor de pachtprijs van grond, bedrijfsgebouwen en/of woningen. Dat is dit jaar niet gebeurd, erkent Knops.

Bereikbaarheid wordt beter

De bewindsman laat weten dat hij maatregelen heeft genomen om de bereikbaarheid van het Rijksvastgoedbedrijf te verbeteren. Zo staat nu op alle facturen het centrale telefoonnummer (088) 1158000 dat tijdens kantooruren bereikbaar is. Per onderwerp kan gericht worden doorverbonden.

Pachters die een reactieformulier op de website invullen, krijgen voortaan binnen een week een reactie via e-mail. Bovendien worden de medewerkers van de sectie Agrarisch Gebruik bijgeschoold in klantgericht communiceren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer