Knops wil 'gezond rendement' uit pachtgrond overheid

Het Rijksvastgoedbedrijf wil een 'gezond rendement' halen uit het verpachten van grond aan boeren. Dat hoort bij een goed beheer van de overheidseigendommen, vindt staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken).

Knops+wil+%27gezond+rendement%27+uit+pachtgrond+overheid
© Bram Buruma

Met die opmerking reageert Knops op kritische vragen van het CDA over het pachtbeleid van Rijksvastgoedbedrijf. Het uitgeven van steeds meer grond in geliberaliseerde pacht schaadt volgens Kamerlid Harry van der Molen een duurzaam bodemgebruik.

Kapitaal goed beheren

Knops zegt begrip te hebben voor boeren die langjarige zekerheid willen. 'Maar tegelijk is een hoeksteen van het Rijksvastgoedbedrijf om het kapitaal van de rijksoverheid financieel op een goede manier te beheren.'

Hij voegt er aan toe dat de overheidsgrond vaak bestemd is om projecten op het gebied van infrastructuur en natuur mogelijk te maken. Dergelijke grond kan niet 'onnodig lang' worden vastgelegd door het aan boeren uit te geven in reguliere pacht, meent de staatssecretaris.

Tegen het licht houden

De bewindsman is wel bereid om na te gaan of het Rijksvastgoedbedrijf niet al te ruim gebruik maakt van kortdurende pachtvormen. Daarvoor gaat hij de portfolio van agrarische gronden nog eens tegen het licht houden.

Voor grond die niet nodig is als compensatiegrond of voor projecten, wil Knops bekijken of reguliere pacht toch een optie is. Kamerlid Van der Molen is blij met die toezegging. 'Ik hoop dat we over kunnen gaan tot een andere pachtvorm waar dat passend is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer