Veel+prijsvariatie+pachtcontract+Rijksvastgoedbedrijf
Nieuws
© Haijo Dodde

Veel prijsvariatie pachtcontract Rijksvastgoedbedrijf

Er zitten grote verschillen in de prijzen die boeren willen betalen voor pachtcontracten van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) in Flevoland en de Wieringermeer.

Dat blijkt uit het overzicht van de dienst van de 39 kavels die dit najaar door RVB zijn aangeboden voor liberale pacht. Het hoogste bedrag dat werd geboden is 3.550 euro per jaar voor een kavel van 20,5 hectare aan het Friesepad in Emmeloord.

De kavel voor de laagste prijs ligt aan de Paardenweg in Kraggenburg. Daar ging 8,7 hectare weg voor ruim 1.000 euro. Gemiddeld werd 2.228 euro geboden als jaarlijkse pachtsom.

Biedinglijst

In totaal werden 39 kavels aangeboden voor contracten met een looptijd van tussen 3 en 6 jaar. Een aantal kavels in Zuidelijk Flevoland is uiteindelijk toch nog van de biedingslijst geschrapt omdat de huidige gebruiker Staatsbosbeheer er nog geen afstand van wilde doen. Deze zullen later waarschijnlijk alsnog worden aangeboden.

In de Wieringermeer werden twaalf kavels aangeboden. Deze gingen weg voor prijzen variërend van 1.515 euro tot 2.266 euro. Vijf kavels haalden die hoogste prijs. Gemiddeld werd 1972 euro geboden.

Inspectie

In totaal ging uiteindelijk 836 hectare pachtgrond in andere handen over. Eerder was sprake van 1.400 hectare, maar een nadere inspectie leverde nog percelen op die momenteel te slecht waren om opnieuw te worden aangeboden.

Een totaaloverzicht is te vinden op de biedingsite van RVB. In 2018 verwacht RVB opnieuw een uitgifte te kunnen doen in geliberaliseerde pacht via openbare inschrijving.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer