Schouten komt met meldpunt tegen prijsdruk

Minister Carola Schouten (LNV) gaat een meldpunt inrichten waar boeren terecht kunnen met klachten over een te hoge prijsdruk.

Schouten+komt+met+meldpunt+tegen+prijsdruk
© Foto LNV

De bewindsvrouw maakte haar plannen voor een meldpunt bekend in een interview op NPO Radio 1 waarin zij reageerde op het onderzoek De Staat van de Boer van dagblad Trouw. De minister kreeg van de 2.287 boeren die aan het onderzoek meededen het rapportcijfer 6,4.

• Lees ook: Boeren noemen vergroening oplossing voor platteland

Schouten vindt dit onvoldoende en zegt ervoor te gaan zorgen dat dit hoger wordt. Ze wil er met haar beleid voor gaan zorgen dat boeren meer en voor een langere periode duidelijkheid krijgen over het te voeren landbouwbeleid. Volgens de enquête van Trouw wil meer dan 80 procent overstappen naar natuurvriendelijke productiemethoden. Deze uitkomst past in de plannen van de minister.

Maatschappelijk eisen steeds hoger, maar producten worden steeds goedkoper.

Landbouwminister Carola Schouten

Ambitie

'Toen ik aantrad heb ik de ambitie uitgesproken om boer en natuur met elkaar te verbinden. Dit zie ik bevestigd in dit onderzoek', zegt Schouten die tijdens haar bezoeken aan boeren en tuinders meekreeg dat boeren met respect voor de natuur willen produceren.

Volgens de minister moet de consument wel bereid zijn meer voor voeding te gaan betalen. 'Het is wel ingewikkeld. De maatschappelijk eisen worden steeds hoger, maar de producten worden steeds goedkoper.'

De minister ging niet in op de suggestie dat er in Nederland een reductie van de veestapel nodig is. 'Het niet zozeer om aantallen dieren, maar over hoe we de veehouderij zo kunnen inrichten dat de uitstoot van stoffen als ammoniak beheersbaar houden.'

Voedseloplossingen

Volgens Schouten zal het karakter van de Nederlandse landbouwexport gaan verschuiven. Van bulkproducten wordt ons land exporteur van innovatieve voedseloplossingen. Ze noemde het voorbeeld van pootaardappelen die met minder water toekunnen.

De minister wil de prijstransparantie in de voedselketen verbeteren. Het meldpunt dat zij aankondigde is daarvoor een van instrumenten. Boeren moeten daar straks anoniem melding kunnen maken van onterechte prijsdruk door afnemers. 'Ik wil duidelijk maken dat we machtsmisbruik aanpakken. Hierin zie ik ook een rol voor de Autoriteit Consument & Markt (ACM)', aldus Schouten.

Toekomstvisie

De bewindsvrouw komt deze zomer met haar visie voor de toekomst van de landbouw naar buiten. 'Ik wil de kaders aangeven waaraan boeren zich moeten houden, daarbinnen kunnen ze zelf keuzes maken. Ik wil daar zekerheid over geven voordat ze langjarige investeringen gaan doen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer