Schouten pleit voor houdbare akkerbouwsector

Landbouwminister Carola Schouten zegt zich sterk te maken voor een akkerbouwsector met goede financiële perspectieven en een toekomst met meer kansen dan bedreigingen.

Schouten+pleit+voor+houdbare+akkerbouwsector
© Haijo Dodde

In Brussel bij de besprekingen voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is het volgens Schouten de inzet van Nederland om economie en leefomgeving met elkaar te verbinden. 'Het betekent dat we naast de verduurzaming en de maatschappelijke opgaven streven naar een goede financiële positie voor de boer.'

De bewindsvrouw sprak eerder vandaag op het symposium vanwege het 25-jarig bestaan van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) in Apeldoorn. Zij was daar uitgenodigd om de visie van de overheid op de akkerbouwsector te geven.

Regels maximaal benutten

Ten aanzien van het nieuwe landbouwbeleid in de Europese Unie vraagt Schouten aandacht voor een eerlijke prijsvorming en voor de positie van de boer in de voedselketen. 'Boeren worden als de primaire producenten vaak geconfronteerd met druk op de marktprijs. Om dat te veranderen vind ik dat bijvoorbeeld akkerbouwers de mededingingsregels maximaal moeten benutten. Als overheid kunnen we deze regels eventueel aanpassen, als dat nodig blijkt.'

De minister stelt verder dat het voor het verdienmodel van de ondernemers in de landbouw van belang is dat inspanningen voor het halen van klimaatdoelen en voor verdere verduurzaming voldoende worden beloond. 'Deze compensatie voor de inkomensderving van de boer is een verantwoording voor de hele voedselketen.'

NAV-voorzitter Teun de Jong is blij met de toezegging van Schouten om ervoor te zorgen dat akkerbouwers verzekerd zijn van een werkbaar inkomen. 'Er moet tenslotte toch wat worden verdiend', stelt De Jong. Verder is hij het eens met de minister dat consumenten er maar aan moeten wennen dat ze voor voedsel een hogere prijs betalen.

Onafhankelijke autoriteit

De bestuurder vraagt de bewindsvrouw om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat er een onafhankelijke autoriteit wordt ingesteld die de concurrentieposities in de voedselketen controleert. 'Dat kan wat mij betreft morgen al', aldus De Jong.

De NAV-voorzitter noemt het van de zotte dat een voedselproducent niet meer dan 5 procent marktaandeel mag hebben. 'Terwijl wij moeten onderhandelen met een partij als Albert Heijn die meer dan een derde van de markt vertegenwoordigt. Dan zijn de verhoudingen behoorlijk scheef en daar kan zo'n autoriteit direct op ingrijpen.'

Discussies goed voeren

Als afsluiting van haar inleiding erkent Schouten dat akkerbouwers de komende jaren met veel ontwikkelingen te maken krijgen. 'Maar het zijn zeker niet alleen bedreigingen. Er zijn ook veel kansen en oplossingen. Als overheid gaan we proberen om ervoor te zorgen dat de discussies over het toekomstig landbouwbeleid goed worden gevoerd en daarmee maken we ons sterk voor een houdbare akkerbouwsector.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer