Tweede+Kamer+mist+houtwallen+in+landschap
Nieuws
© Landschap Overijssel

Tweede Kamer mist houtwallen in landschap

Ondanks diverse stimuleringsmaatregelen schiet het niet op met de aanleg van houtwallen op het platteland. D66, PVV, SP, PvdA en SGP vragen zich af hoe dat kan.

De houtwallen stonden dinsdag niet specifiek op de agenda van het Kameroverleg over de aanstaande landbouwraad die op 18 juni in Brussel plaatsvindt. Wel werd er gesproken over het hervormingspakket dat EU-landbouwcommissaris Phil Hogan onlangs aankondigde voor het GLB in de periode 2021-2017.

Dit was onder meer voor PVV-landbouwwoordvoerder Barry Madlener aanleiding om de houtwallen ter sprake te brengen. Hij woont sinds enige tijd op het Zuid-Hollandse platteland en zei daar dit landschapselement te missen.
‘We voeren hier al jaren beleid op. Wat komt hier eigenlijk uit’, vroeg de PVV’er zich af.

Leeft breed

Het gemis aan houtwallen blijkt in de Tweede Kamer breed te leven, want ook Frank Futselaar (SP), Geert de Groot (D66), William Moorlag (PvdA) en Roelof Bisschop (SGP) willen weten wat de effecten van het stimuleringsbeleid zijn.

Minister Schouten moest erkennen dat het aantal houtwallen in Nederland niet wordt bijgehouden. Wel meldde ze dat er binnen het nieuwe GLB wellicht mogelijkheden zijn voor nieuwe stimulansen aangezien EU-lidstaten straks meer vrijheid krijgen bij het invullen van nationale wensen. Ze is dan ook bereid hiernaar te kijken.

Onderhoudspremie

Wel waarschuwde ze voor te veel optimisme. Als houtwallen hier straks zouden vallen onder de hectare toeslag van 400 euro per hectare dan komt dat neer op 4 cent per vierkante meter. Schouten vroeg zich af of die onderhoudspremie voldoende is om boeren massaal over de streep te trekken.

De bewindsvrouw zegde toe na de zomer met een overzicht van de stimuleringsregelingen te komen. Ze neemt daarin de mogelijkheden binnen het nieuwe GLB mee. 'Maar ik ga niet voorschrijven hoeveel kilometer houtwal boeren moeten aanleggen', voegde ze daaraan toe.

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer