Subsidie+voor+Nederlands+Centrum+voor+Mestverwaarding
Nieuws
© Han Reindsen

Subsidie voor Nederlands Centrum voor Mestverwaarding

Het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM) ontvangt in de komende drie jaar 300.000 euro subsidie. Dat heeft landbouwminister Carola Schouten bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Het NCM startte in februari van dit jaar en moet uitgroeien tot het kenniscentrum en de autoriteit op het gebied van mestverwerking en verwaarding van organische mestproducten.

Volgens Schouten passen de activiteiten van NCM bij het mestbeleid zoals is beschreven in het zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn. De kern van dit beleid is het behalen van de milieudoelen op het gebied van nitraat en fosfaat in Nederland, het stimuleren van een goede landbouwpraktijk en het verwaarden van hernieuwbare grondstoffen.

Belangrijke rol

'Het NCM kan een belangrijke rol spelen in de kennisverspreiding over mestverwerkingstechnieken bij private en publieke partijen. Ook kan het de productie van hoogwaardige meststoffen uit dierlijke mest stimuleren', schrijft Schouten aan de Kamer.

De minister ziet ook een rol voor het NCM bij het ontwikkelen van innovatieve technieken, de productie van hoogwaardige meststoffen en een effectieve toediening daarvan. 'Hiermee speelt het NCM een belangrijke rol in het behalen van de doelen die het Rijk zich heeft gesteld.'

Het NCM bundelt de activiteiten van Projectbureau Lokale Mestverwerking en de op mestproductenexport gerichte activiteiten van Bureau Mestafzet. Doel van het kenniscentrum is het faciliteren van mestverwaarding en het bevorderen van de samenwerking in de keten.

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer