Robots doen hun intrede op BioVelddag

Niet alleen innovatieve landbouwmachines, maar ook diverse robots trekken de aandacht op de Biologische velddag. Die vind donderdag op de Broekemahoeve in Lelystad plaats.

Robots+doen+hun+intrede+op+BioVelddag
© Han Reindsen

Robots en autonome machines ontwikkelen zich razendsnel en toepassingen hiervan in de landbouwsector kunnen niet uitblijven. Op de BioVelddag zijn diverse voorbeelden te zien, zoals zelfrijdende wieders op zonne-energie, zelfrijdende trekkers, een rooier van Andela Techniek of de camera gestuurde schoffelmachine Robovator.

In het project Groene Gewasbescherming wordt gewerkt aan nieuwe teeltsystemen die de teelt van akkerbouwgewassen minder of niet afhankelijk maken van chemische gewasbescherming. Eén van de opties in het project zijn onkruidrobots.

De Zwitserse Ecorobotix onkruidbestrijdingsrobot wordt bij Wageningen University & Research momenteel ingezet. De herkenning van gewassen en onkruiden verbetert door het gebruik van de robot. De robot leert als het ware de onkruiden en gewassen te herkennen. De Ecorobotix wordt op de BioVelddag elk uur gedemonstreerd.

Smaragd-project

Lichtere mechanisatie, vaste rijpaden, mengteelten, camera- en autonome techniek zijn de hoofdthema's in het Smaragd-project. Eén van de onderwerpen dit project is de ontwikkeling van cameratechniek. Een belangrijkste doel is herkenning van gewassen. Voor het testen van de diverse type camera's is een kleinschalige robot ontwikkeld. Deze robot is te zien op de BioVelddag.

In het werkpakket waarnemen en taakkaart gestuurde gewasverzorging wordt gewerkt aan waarnemingstechnieken die gewassen, onkruiden en op termijn ook ziektes herkent. Op dit moment ligt de focus op cameratechniek. Een goede herkenning van verschillende gewassen en tevens onkruiden is veel beeldmateriaal nodig (data). De focus van het werkpakket ligt op een toepassing voor aardappel en suikerbiet herkenning.

Onbemand werken

Greenbot is de eerste zelfrijdende trekker machine speciaal ontwikkelt voor bewerkingen die herhaling vragen. De Greenbot kan onbemand aan het werk in de tuinbouw, akkerbouw, fruitteelt of openbaar groen. De Greenbot heeft een compacte bouw, is wendbaar en bezit diverse herkenning- en veiligheidssystemen. Ook de Greenbot is op de BioVelddag.

Tijdens de BioVelddag is een uienveld het decor van een schoffelwedstrijd. Raven Europe, Steketee, EcoAgri en Kress Landtechniek proberen de toeschouwers te overtuigen van de precisie van hun meegebrachte schoffels. Bezoekers kunnen zelf beoordelen welke schoffel het meest effectief werkt.

Veldplein

Centraal op de BioVelddag staat het veldplein met marktkramen waar bedrijven de laatste ontwikkelingen op hun gebied tonen. Rondom het veldplein presenteren bedrijven machines. Op demovelden demonstreren onderzoekers langdurige experimenten met vernieuwende teeltsystemen en gewassen. Zaadbedrijven presenteren hier de nieuwste rassen.

De BioVelddag begint aanstaande donderdag om 14 uur en wordt om 18 uur afgesloten met een maaltijd (tegen betaling) in het veld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  10° / -1°
  10 %
Meer weer