Flyers+tegen+verspreiding+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Twan Wiermans

Flyers tegen verspreiding Afrikaanse varkenspest

Boeren in de Duitse grensstreek delen flyers uit aan hun Oost-Europese seizoensarbeiders om hen te wijzen op het risico van verspreiding van Afrikaanse varkenspest.

Duitse varkenshouders zijn bang dat de voor varkens besmettelijke ziekte zich via uit Oost-Europa meegebrachte etenswaren kan verspreiden. De Rheinische Landwirtschaftsverband heeft opgeroepen om informatie over varkenspest te verspreiden onder de seizoenskrachten. Het Afrikaanse varkenspestvirus kan worden overgebracht via onder andere besmette dieren, vrachtauto's en personenauto's, maar ook via eten, vooral vlees en vleeswaren.

Op dit dossier is de LLTB via LTO Nederland en de POV aangesloten op Europees niveau. 'Internationale reiscontacten zijn het grootste risico voor de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest', zegt Mark Vossen, voorzitter van de LLTB-vakgroep Varkenshouderij. 'Het blijft lastig om dit afdoende en niet afdoende te noemen. Samen met partners en overheden blijven we aandacht vragen voor dit dossier.'

Afvalbakken en borden

Vossen denkt dat het plaatsen van meer afvalbakken bij rustplaatsen voor chauffeurs zou kunnen helpen, mits deze tijdig geledigd worden. 'Ook het plaatsen van borden met tekst en uitleg op die rustplaatsen is dan belangrijk.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  36° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer