LTO pleit voor uitstel inzaai vanggewas

Voor de ondernemers die niet op tijd of niet onder de gewenste omstandigheden hun vanggewassen voor de vergroeningseisen kunnen inzaaien, bepleit LTO Nederland een algemene uitstel van de uiterste inzaaidatum.

LTO+pleit+voor+uitstel+inzaai+vanggewas
© Van Assendelft Fotografie

Vanwege het natte weer van afgelopen weken komen diverse gewastelers in de knel bij het inzaaien van hun vanggewassen om te voldoen aan de vergroeningsverplichting als onderdeel van het GLB. Nu geldt de voorwaarde in Nederland dat vanggewassen op de ecologische aandachtsgebieden (EA) ingezaaid moeten zijn voor 1 oktober.

LTO krijgt met name uit Noord-Holland, Flevoland en van het Noordelijke kleigebied signalen van akkerbouwers en tuinders dat ze in de knel komen vanwege deze uiterste inzaaidatum. Oorzaak is vooral dat vanwege de nattigheid van de afgelopen weken veel landbouwgewassen langer op het land blijven staan dan gepland.

Afwijzing

LTO-beleidsmedewerker Klaas Johan Osinga vertelt dat het ministerie van Economische Zaken het verzoek voor algemeen uitstel afwijst. Volgens het ministerie is het in dit stadium niet meer mogelijk om de Europese regelgeving aan te passen.

EZ wijst erop dat ondernemers die niet op tijd hun vanggewassen kunnen inzaaien via de website van RVO individueel een overmachtsformulier moeten invullen. 'Dit geeft echter geen zekerheid of de latere inzaaidatum ook wordt geaccepteerd. Daarom hebben we liever een algemene regeling', stelt Osinga. De beleidsmedewerker wijst erop dat in 2015 bij vergelijkbare problemen de Europese Commissie wel akkoord ging met het doorschuiven van de inzaaidatum.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer