'Herinrichting Saasveld was ingewikkeld en omvangrijk'

Afgelopen week is de Twentse landinrichting Saasveld-Gammelke afgesloten. Een van de laatste grote landinrichtingprojecten in Overijssel. Arie Mentink in Deurningen zat er vanaf 2002 bij als lid van de uitvoeringscommissie namens de landbouw. 'Leuk werk, al was het lang niet altijd even makkelijk.'

%27Herinrichting+Saasveld+was+ingewikkeld+en+omvangrijk%27
© Arie Mentink

Waarom duurde het project twintig jaar?

'Het was met 3.000 hectare omvangrijk en omdat er meer doelen zijn ingevlochten ook ingewikkelder dan vooraf geraamd. Van een landinrichtingsproject voor verbetering van de landbouwstructuur werd het een herinrichting. Dat betekende dat ook de natuur, waterhuishouding en recreatie werd meegenomen.'

'Ik hoor wel eens: al die natuur erbij, daar heeft de boer niks aan, maar als ze dan gaan fietsen, vinden ze het wel mooi'

Arie Mentink, betrokken bij landinrichting Saasveld-Gammelke

Wat voor gevolgen had dat dan?

'We moesten de plannen voor de herinrichting bijvoorbeeld aanpassen op de Kaderrichtlijn Water, het Waterbeleid voor de 21ste eeuw en rekening houden met Natura 2000. Zo moesten de vier beken in het gebied natuurlijker worden met meer meanders en een natuurlijker verloop en kwam er 24 hectare wateropvang, terwijl bij een landinrichting waterlopen alleen werden gekanaliseerd. Tijdens de wedstrijd zijn de spelregels dus aangepast'

Hoe is dat opgelost?

'Het was vooral een kwestie van intensief puzzelen. Maar in 2007 is een herinrichtingsplan gepresenteerd waar verbetering van de landbouwstructuur een onderdeel van was. In 2012 konden we ook de kavelovergang in werking zetten'

Hoe was de sfeer in de uitvoeringscommissie waar u deel van uitmaakte?

'Het was in het begin erg aftasten, omdat brede herinrichting voor iedereen ook nieuw was. Maar het liep boven verwachting goed. Het was zaak elkaar de ruimte te geven en respect te tonen voor elkaars belangen. Het overleg is daarmee altijd in goede harmonie verlopen, mede dankzij de inzet van onafhankelijk voorzitter Co van Zundert.'

Sprong de landbouw er goed uit?

'Dat denk ik wel, al zal er altijd wel iemand zijn die misschien minder tevreden is. Het aantal veldkavels is bijvoorbeeld afgenomen van 2,6 naar gemiddeld 1,8 per bedrijf. Ook hebben we strak de vinger gehouden aan de eis dat de afwatering van het gebied niet mocht verslechteren. Dat leverde een stevige discussie op, maar leidde ook tot goede afspraken.'

Werd het gebied er ook mooier op?

'Ik hoor wel eens: al die natuur erbij, daar heeft de boer niks aan. Maar als ze dan gaan fietsen, vinden ze het wel mooi. Er kwam ook 17 kilometer fietspad bij.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer