Herinrichting+de+Wolden+afgesloten
Nieuws
© nieuwe oogst

Herinrichting de Wolden afgesloten

De landinrichting Zuidwolde wordt vrijdag officieel afgesloten. Tussen 2006 en 2017 ging in totaal 1.900 hectare van de 7980 hectare aan cultuurgrond in het 10.000 hectare grote gebied in andere handen over.

Gelijk met de verbetering van de landbouwstructuur werd de waterhuishouding aangepakt en werden delen van het Natuurnetwerk Nederland ingericht. Door de kavelruil werden veel landbouwpercelen vergroot. Het aantal kavels werd zo ongeveer gehalveerd; uit 7322 kleinere ontstonden 3889 ruimere percelen. Veel grond kwam ook dichter bij de boerderij van de eigenaar te liggen.

Nieuwe natuur

Naast de herschikking van de landbouwpercelen is in het gebied 119 hectare nieuwe natuur gecreëerd. Verder werden nieuwe fietspaden aangelegd, zoals langs de Ommerweg tussen Zuidwolde en Balkbrug. Ook kwamen er ecologische zones en nieuwe bredere schouwpaden langs waterlopen en zijn twee ecoducten aangelegd over de N48.

Gedeputeerde Henk Jumelet noemt het project een belangrijke stap én verbetering voor het hele gebied. 'Met veel inzet en vooral veel geduld en creativiteit is het project tot een goed eind gebracht. Door werk met werk te maken geeft dit niet alleen een positieve impuls voor de landbouw, maar ook voor de natuur, recreatie en waterhuishouding.'

Gedenkboek

Ter gelegenheid van de afsluiting van Zuidwolde is het boek 'Ruilverkavelen rond Zuidwolde, driemaal is scheepsrecht' verschenen. Het laatste hoofdstuk is 'Het verhaal van de Reest'. Dit onderdeel is speciaal toegevoegd, omdat de ruimtelijke ontwikkeling van het Reestdal een grote invloed op de landinrichting rond Zuidwolde heeft gehad. Het boek is te bestellen via info@prolander.nl of af te halen bij de bibliotheek in Zuidwolde.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  20 %
 • Zondag
  14° / 11°
  80 %
Meer weer