Landinrichting+Lutjegast%2DDoezum+klaar
Nieuws
© NVT

Landinrichting Lutjegast-Doezum klaar

Het landinrichtingsproject Lutjegast-Doezum is afgesloten. In een gebied van 2.500 hectare in gemeente Grootegast zijn diverse maatregelen getroffen op het gebied van landbouw, waterhuishouding, natuur en recreatie.

De werkzaamheden begonnen in 1990. In het gebied zijn gronden geruild waardoor boeren hun land nu dichter bij de boerderij hebben. Hierdoor kunnen ze efficiënter werken en rijden er minder landbouwvoertuigen door de dorpen.

Van de vijfhonderd eigenaren in het gebied hebben 350 eigenaren gronden geruild. Het aantal percelen is door grondruil verminderd van ruim 2. 500 naar ruim duizend. Er zijn twee veehouderij bedrijven verplaatst. In het hele gebied is de waterbeheersing verbeterd.

Waterhuishouding

In de Grootegaster Polder tussen Lutjegast en Grootegast is de waterbeheersing voor de landbouw verbeterd en 140 hectare natuurgebied ingericht.

Het landinrichtingsproject kostte 7,5 miljoen euro.

Weer

 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
 • Dinsdag
  12° / 9°
  30 %
Meer weer