Zoeken+naar+winst+in+landbouw+met+natuur
Nieuws
© Mike Schellart

Zoeken naar winst in landbouw met natuur

Milieufederatie Noord-Holland en provincie Noord-Holland pleiten voor natuurinclusieve landbouw in West-Friesland. Voor telers en melkveehouders is verdienen aan deze landbouwvorm nog lastig.

In het Clusius College in Hoorn werd dinsdagmiddag uitgelegd dat gelijktijdig onderzoeken en experimenteren in een Living Lab een optie is. Een voorbeeld van natuurinclusieve landbouw is het bedrijf van schapenhouder Raymond Zijp in De Rijp. Hij heeft er een baan naast, omdat hij van het schapenbedrijf alleen niet kan leven.

'Natuurinclusieve landbouw is voor mij vooral het uitvoeren van de contracten met Staatsbosbeheer hier in de Eilandspolder. In de natuurgebieden is de parasitaire druk hoog en de percelen zijn soms ontoegankelijk', vindt Zijp. 'Ik merk dat er een groot economisch verschil is tussen gangbare en natuurinclusieve bedrijven. Dat moet anders en ik roep het bedrijfsleven op te helpen en meer te investeren in onze bedrijven.'

Rekening houden

Knolselderijteler Ted Vaalburg uit Zuidschermer, die zijn bedrijf ook presenteerde in Hoorn, ziet het anders. 'Natuurinclusief is voor mij zoveel mogelijk rekening houden met de natuur. Een bloeiende akkerrand, aardappelen aanaarden tegen onkruid en schoffelen in zowel mijn gangbare als biologische percelen is voor mij de praktijk.'

De akkerbouwer houdt het wel praktisch. 'Eigenlijk zou ik aan niet-kerende grondbewerking moeten doen, maar ik durfde het niet aan met mijn grond. Achter de ploeg zag ik talloze meeuwen. Dat geeft aan dat er een rijk bodemleven is.'

Verdienen

Volgens directeur Jan Willem Erisman van het Louis Bolk Instituut is wel te verdienen aan functionele agrobiodiversiteit, ofwel natuurinclusieve landbouw. 'We hebben de verschraling van het landschap en de bodem met zijn allen veroorzaakt. We moeten af van het idee dat wij de wereld moeten voeden vanuit ons land', stelt hij.

'Lagere opbrengsten zijn acceptabel, als er ook minder kosten zijn en dat kan met landbouw met natuur als basis. Je kunt zo toch een grotere marge genereren. Er moet ook nog een financiële vergoeding voor natuurbeheer tegenover staan en een grotere waardering van de consument', schetste hij als deel van de benodigde veranderingen voor een rendabele aanpak.

Experimenteren

Het Clusius College, Milieufederatie Noord-Holland en de provincie zijn op zoek naar bedrijven die willen 'experimenteren en leren', zoals de initiatiefnemers het noemen. In het Living Lab wordt in de praktijk uitgezocht waar de balans tussen natuur en rendabele landbouw moet liggen. Daarbij kijken de instanties nadrukkelijk naar Friesland, waar al enkele succesvolle initiatieven bestaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer