Met wroetende varkens energie opwekken

Het wroetgedrag van varkens benutten om energie op te wekken. Dat leverde Fleur Bartels 'Het beste idee van Varkensland' 2018 op. In de studio van Nieuwe Oogst licht ze de werking ervan toe.

Een varken is na apen en dolfijnen het slimste zoogdier en heeft een wroetbehoefte ook al kan het beschikken over onbeperkt voer. 'Waarom zou je die twee dan niet combineren?', licht Bartels haar idee toe. Ze is al jaren werkzaam als onderzoeker bij eerst Wageningen University & Research en nu bij LTO Noord Projecten.

Tijdens haar presentatie liet Bartels een filmpje zien waarop een varken met zijn wroetgedrag een schijf laat draaien. Natuurlijk gedrag dat zorgt voor meer dierenwelzijn, maar het levert ook wrijvingsenergie op. 'Je kunt het varken dan ook nog belonen met resten uit de voedselindustrie, zodat die stromen reduceren', vertelt ze.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
 • Maandag
  14° / 0°
  10 %
Meer weer