Meimaand+is+de+warmste+in+drie+eeuwen
Nieuws
© Tienke Wouda

Meimaand is de warmste in drie eeuwen

De afgelopen meimaand was de warmste ooit gemeten. Mei 2018 was ruim 3 graden warmer dan een gemiddelde meimaand. Dat meldt Weerplaza.

De gemiddelde maandtemperatuur in De Bilt over de maand mei in 2018 komt uit op 16,6 graden. Normaal gesproken is het gemiddelde 13,1 graden. Het oude record dateert uit 1889 en bedroeg 16,0 graden.

Zelfs met een foutmarge van enkele tienden van graden, want de oude metingen zijn niet helemaal te vergelijken met nu, is het record absoluut gebroken. De gemiddelde temperatuur in Nederland wordt sinds 1706 bij gehouden.

Warmer dan juni

Om aan te geven hoe uitzonderlijk deze temperatuur is, verwijst Weerplaza naar een ander gemiddelde. De normale gemiddelde temperatuur in juni is 15,6 graden. Weerplaza spreekt dan ook van een onvervalste zomermaand.

De hoogste temperaturen werden gemeten op 29 mei. Toen werd het ruim 31 graden in Overijssel en Gelderland, evenals op sommige plekken in Flevoland. Opvallend waren ook de hoge minimumtemperaturen van 18 of 19 graden tijdens sommige nachten. Weerplaza meldt dat het zeldzaam is dat de temperatuur zo hoog blijft in de nacht, helemaal zo vroeg in het jaar.

Zonneschijn

De maand werd niet alleen gekenmerkt door warmte, maar ook door overvloedige zonneschijn. Gemiddeld over Nederland scheen de zon 290 uur, tegen normaal 213 uur. De meeste zon werd gemeten in het noordwestelijk kustgebied, de minste in Zeeland.

De hoeveelheid neerslag die is gevallen, verschilde sterk per plaats. Dat is een rechtstreeks gevolg van de zware onweersbuien die zijn gevallen in de tweede helft van de maand. In het uiterste noordwesten en op de Waddeneilanden viel 20 tot 40 millimeter regen, maar op de natste plekken verder landinwaarts meer dan 100 millimeter.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer