Extra+afzetkans+door+traag+voorjaar
Ingezonden
© Koos van der Spek

Extra afzetkans door traag voorjaar

De trage start van het voorjaar dwingt akkerbouwers in sommige gevallen tot wachten op beter weer. Hoewel dit in eerste instantie misschien nadelig lijkt, kan de boer door het maken van slimme keuzes het verlate voorjaar toch nog verzilveren.

Door de natte start van het jaar en de trage start van het voorjaar wachten veel akkerbouwers, waar normaal gesproken al gezaaid of gepoot zou zijn, nu op verbetering van de weersomstandigheden.

Een laat voorjaar kan ook een verlate oogst opleveren. Natuurlijk is dat nadelig, want akkerbouwers moeten in korte tijd veel werk verrichten. Er wordt dan beroep gedaan op het organisatietalent en de stressbestendigheid van de ondernemers. Maar een laat voorjaar biedt de boer ook kansen op kostenbesparingen en prijsvorming.

Onkruidbestrijding

Zo kun je door een laat voorjaar besparen op onkruidbestrijding. Als je later zaait of plant dan normaal, is er vaak sprake van een vlottere groei van de gewassen. Als akkerbouwer kun je hier je voordeel behalen. Dit resulteert namelijk in lagere kosten voor bijvoorbeeld onkruidbestrijding, maar dus ook in minder werk en mankracht om de gewassen onkruidvrij te houden.

Wees alert, zodat je kunt pieken op het juiste moment

Harm Jan Schipper, agrarisch adviseur bij Accon avm

Een ander voordeel is de afzetmogelijkheid die een laat voorjaar biedt voor de extra productie van vorig jaar. De prijzen van consumptieaardappelen, granen, winterpeen, uien en koolzaad uit de oogst van 2017 waren teleurstellend. Dat kwam door de hoge productie.

Slim handelen

Omdat het voorjaar – en dus de oogst – dit jaar langer op zich laat wachten, is het nu de uitgelezen kans om de extra productie van vorig jaar nog af te zetten. Het veldwerk roept, maar komende weken kun je door slim handelen de laatste extra centen uit je overgebleven oogst halen.

De gevolgen van kou, regen en een moeizaam voorjaar kunnen ook gunstig uitpakken voor de portemonnee van akkerbouwers, vooral aan het einde van het afzetseizoen.

Gunstige prijsvorming

Een derde voordeel van een traag op gang komend voorjaar is de gunstige prijsvorming. Een late vorstperiode en pas laat kunnen zaaien en planten zorgt vaak voor een gunstige prijsvorming van producten ten opzichte van vorig jaar.

Later inzaaien heeft nu eenmaal een prijsopdrijvend effect vanwege de tijdelijke productschaarste die het met zich meebrengt. De prijzen van uien, aardappelen en peen lopen nu op. Dit is in combinatie met het late voorjaar gunstig voor de prijsvorming van de oogst van 2018.

Goede timing

Om de voorgaande voorbeelden goed te benutten, geef ik akkerbouwers de volgende adviezen. Ondanks dat het veldwerk roept, is het onverstandig je uitsluitend te richten op het zaaien en planten van de gewassen. Om de extra productie nog af te kunnen zetten, is een goede timing belangrijk. Wees alert, zodat je kunt pieken op het juiste moment.

Investeer daarom in tijd om kennis en informatie over de markt te vergaren. Gebruik daarbij moderne communicatiemiddelen, zoals apps. Die geven veel mogelijkheden om up-to-date te blijven over de laatste ontwikkelingen in de afzetmarkten. Zorg er daarnaast voor dat je meerdere afnemers hebt waarbij je eventuele extra productie kwijt kunt.

Spanningsveld

De komende maand is cruciaal voor de afzet van vrije producten zoals aardappelen, winterpeen, ui en stro. Er bevindt zich een spanningsveld tussen het afzetten van laatste producten en de zaai- en planttijdstippen dat kansen biedt. Duik niet alleen maar het veld in, maar zorg dat je als akkerbouwer ook perfect geïnformeerd blijft.

Harm Jan Schipper Agrarisch adviseur bij Accon avm

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 3°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
Meer weer