April+was+uitzonderlijk+warm+en+erg+nat
Nieuws
© Dirk Hol

April was uitzonderlijk warm en erg nat

De afgelopen maand april was een van de warmste ooit. Het KNMI noteerde in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 12,2 graden, 3 graden meer dan normaal. Ook viel er veel regen.

Uit het maandoverzicht van het KNMI blijkt dat april 2018 Nederland de op twee na de warmste aprilmaand beleefde sinds het begin van de metingen in 1901. Alleen in 2007 en 2011 was deze maand met 13,1 graden nog warmer.

In totaal telde de maand negen warme dagen (20,0 graden of warmer) tegen drie normaal en drie zomerse dagen (25,0 graden of warmer). Zomerse warmte komt in De Bilt (of in Nederland) zo vroeg in het jaar gewoonlijk nog niet voor. De landelijk hoogste temperatuur van 29,6 graden op 19 april hoort tot de hoogste die ooit in Nederland in deze maand is gemeten.

Pasen kouder dan kerst

De verschillen waren erg groot. Zo waren er ook erg koude dagen. Eerste paasdag was met hooguit 7 graden kouder dan eerste kerstdag. Op 6 april werd op de voormalige vliegbasis Twenthe -2,9 graden gemeten. Ook de laatste dagen van de maand waren aan de koele kant.

Gemiddeld over het land was april met circa 80 millimeter neerslag tegen 44 millimeter normaal een zeer natte maand. Op 29 en 30 april kwam heftig onweer voor met veel regen en lokaal wateroverlast. Op veel plaatsen viel in 24 uur meer dan 20 millimeter, lokaal circa 40 millimeter.

Ook in het begin van de maand vielen plaatselijk tientallen millimeters in een etmaal. Verspreid over het land liepen de neerslaghoeveelheden deze maand uiteen van 35 millimeter plaatselijk in het Oosten tot 80 á 100 millimeter in het Westen en Noorden.

Normaal aantal zonuren

De zon scheen landelijk 181 uur, wat overeenkomt met het normale aantal zonuren. De eerste helft van de maand was somber maar tussen 16 en 23 april was het zo zonnig dat het tekort volledig werd gecompenseerd. De kust, vooral het noordwestelijk kustgebied kreeg met 200 uur de meeste zon.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer