'Wat als je morgen te maken krijgt met extreem weer?'

'Wat als je morgen op je bedrijf te maken krijgt met extreem weer?' Erwin Kerkhof onderzoekt bij waterschap Aa en Maas wat klimaatverandering betekent voor mensen. Geen doorsnee onderzoek, maar eentje waarbij het draait om 'design thinking'.

%27Wat+als+je+morgen+te+maken+krijgt+met+extreem+weer%3F%27
© Archief

Waarom neemt het waterschap het klimaat onder de loep?

'Ik kan niet in een glazen bol kijken hoe het klimaat in Nederland zich precies ontwikkelt. Maar het is duidelijk dat klimaatverandering problemen veroorzaakt in de economie, veiligheid en gezondheid. Daarom is er een landelijk programma waarin gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk samenwerken: het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. Het onderzoek is een onderdeel van een gezamenlijke klimaataanpak voor Zuid-Nederland.'

Wat is de rol van design thinking hierbij? En wat is het eigenlijk?

'Bij design thinking kijk je puur naar wat mensen nodig hebben. Je blijf zo ver mogelijk uit de buurt van oplossingen die je bedenkt vanuit techniek, verkoopoogpunt, of omdat het logisch is vanwege je politieke agenda. Design thinking moet antwoorden opleveren waar we bij de overheid niet zo snel zelf op waren gekomen. Het vertrekpunt is wat mensen beweegt.'

Kunt u een voorbeeld noemen hoe design thinking werkt?

'Het waterschap is samen met een gemeente bijvoorbeeld op bezoek geweest bij Jennifer Houbraken uit Bergeijk. Ze runt samen met haar man een melkveehouderij. Vorig jaar hebben ze te maken gehad met hagelschade. Centrale vragen in het gesprek waren: welke gevolgen ervaren ze van het noodweer? Wat heeft het met hen gedaan? Wat hebben ze nodig? Dat is een heel andere insteek dan wanneer het waterschap direct met technische oplossingen op de proppen komt.'

Wat onderzoekt u nog meer?

'Het onderzoek reikt verder dan de agrarische sector. Een veranderend klimaat heeft heel veel consequenties. Denk aan infrastructuur, gezondheid van mensen zoals de gevolgen van hitte voor ouderen. Of de vraag waarom men bij 35 graden in een driedelig pak loopt en alle airco's op volle toeren draaien?'

Wat maakt het onderzoek bijzonder?

'Dat een coalitie van 14 overheidspartners het durft om op een andere manier naar het klimaat te kijken.'

Wanneer is het klaar?

'We staan bij de Dutch Design Week in Eindhoven vanaf 21 oktober als onderdeel van het Brabant Living Lab. Wat we laten zien blijft nog een verrassing. Kom vooral kijken en praten; het onderzoek gaat daar en daarna gewoon door.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 8°
  0 %
 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
Meer weer