Alle+waterkeringen+dicht+voor+eerste+storm+van+2018
Nieuws
© VidiPhoto

Alle waterkeringen dicht voor eerste storm van 2018

De harde storm van woensdag dwingt Rijkswaterstaat om de Oosterscheldekering, Hartelkering, Hollandse IJsselkering en de Maeslantkering te sluiten. Ook de balgstuw bij Ramspol is in werking gezet.

Het is zeer uitzonderlijk dat Rijkswaterstaat alle vijf waterkeringen in het land moet sluiten. De storm die sinds vannacht over het land raast, zorgt nog steeds voor code oranje in Noord-Holland, Friesland en Flevoland.

In de rest van het land geldt code geel. In Vlissingen zijn windstoten tot 141 km/h gemeten, meldt Meteo Voorne Putten.

Zandzakken

Het sluiten van de Maeslantkering en de balgstuw bij Ramspol is uniek te noemen. Het Kampereiland bij Ramspol wordt vanmiddag nog extra beschermd door het leggen van zandzakken. Door de harde wind worden in het hele land tientallen bruggen niet bediend en zijn sluizen gestremd.

De Nederlandse brandweerkorpsen zijn woensdag tot nu toe ruim duizend keer uitgerukt voor meldingen over omgewaaide bomen, stormschade en wateroverlast. De meeste meldingen, 116, kwamen uit Rotterdam. Daarna volgen Amsterdam (74), Zwolle (69) Apeldoorn (68) en Eindhoven (65).

Akkers volgelopen

Op regionaal niveau staat Rotterdam-Rijnmond ook op de eerste plaats met zo'n tweehonderd meldingen. De hulpdiensten in Midden- en West-Brabant (91) en Zuid-Holland Zuid (85) hebben het eveneens druk gehad.

Bij Dodenwaard zorgt de storm voor het vollopen van akkers (foto). Terwijl het water in de Waal zakt, stromen de akkers in de uiterwaarden weer vol. Door de harde westerstorm, kan het water van de drukst bevaren rivier van Europa minder snel afgevoerd kan worden. De weerdiensten verwachten dat aan het eind van de middag en in de avond de windsnelheden langzaam afnemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer