Melkveehouder+meet+zelf+effect+erfafspoeling
Nieuws
© Marjolein van Woerkom

Melkveehouder meet zelf effect erfafspoeling

Met een speciaal lakmoespapiertje meten twintig melkveehouders in pilot 'Metingen Erfafspoeling' de effecten van erfafspoeling op hun eigen bedrijf. Zo kunnen de veehouders opsporen waar knelpunten liggen.


Het doel van de proef is dat boeren zich bewust worden van de erfafspoeling op hun bedrijf en passende maatregelen nemen. Het gaat om een project project van waterschap Vallei en Veluwe, hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, O-gen en het Gelderse project 'Wijs met Water'.

In februari is de pilot begonnen met een startbijeenkomst, waarbij de deelnemers voorlichting kregen over erfafspoeling en op welke manier ze de metingen kunnen uitvoeren. Tot nu toe zijn er twee metingen verricht. Metingen vinden alleen plaats na een regenperiode. De deelnemers meten met de lakmoespapiertjes op drie verschillende plekken op het erf de hoeveelheid stikstof en fosfor in het water.

Laboratoriumtesten

Meetresultaten worden vervolgens verstuurd naar Projecten LTO Noord, die de resultaten anoniem verwerkt. Daarnaast wordt op een aantal bedrijven laboratoriumtesten uitgevoerd, ter verifiëring van de meetresultaten van de deelnemers zelf.
Aan het eind van het project wordt een rapportage gemaakt, waarbij alle gegevens van de deelnemende bedrijven anoniem worden verwerkt en besproken tijdens een slotbijeenkomst. Als deze methode goed werkt, biedt het volgens Projecten LTO Noord ook kansen voor andere agrarische gebieden en -projecten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  17° / 12°
  70 %
 • Maandag
  20° / 13°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 13°
  70 %
Meer weer