Jachthoeve heeft reformatorische basis

Zorgboerderij De Jachthoeve in Wekerom werkt vanuit een reformatorische overtuiging. Het echtpaar Van Vulpen wil de twaalf deelnemers een veilige omgeving bieden. Zij werken in de fruithof, bakken taarten en doen andere klussen.

Jachthoeve+heeft+reformatorische+basis
© Hans Dijkstra

De Jachthoeve ligt tussen de bomen aan de rand van het bos in Wekerom. De zorgboerderij is in oktober 2016 gestart en heeft twaalf medewerkers met een verstandelijke beperking, psychische problemen, een autistische stoornis, niet-aangeboren hersenletsel, jongeren uit het speciaal onderwijs en mensen met een burn-out, die elk een aantal dagdelen komen werken. De zorgboerderij werkt vanuit een reformatorische overtuiging.

'Wij wonen hier nu 36 jaar', zegt initiatiefneemster Mijnie van Vulpen. 'We hebben eerst een gemengd bedrijf gehad, met varkens en akkerbouw. De varkens hebben we al jaren geleden weggedaan; de akkerbouw is altijd gebleven. Maar vanwege de beperkte hoeveelheid grond bij ons bedrijf zagen we in dat we daarnaast iets anders moesten gaan doen.'

45 kleinfruitrassen

In 2016 ging het bedrijf verder als zorgboerderij. 'Nu hebben we op 0,6 hectare 45 kleinfruitrassen die bezoekers zelf mogen komen plukken. Het overige fruit verkopen we in onze boerderijwinkel. Dat geldt ook voor de jam, sappen en sauzen en andere producten die we van het fruit maken en eveneens in onze webwinkel verkopen.'

Het voorrrecht dat we hadden om nieuw te mogen bouwen bepaalt de helft van het succes

Mijnie van Vulpen, zorgboerderij De Jachthoeve in Wekerom

Op het veld van 0,6 hectare staan 45 soorten kleinfruit.
Op het veld van 0,6 hectare staan 45 soorten kleinfruit. © Hans Dijkstra

In de fruithof groeien aardbeien, frambozen, bramen, tayberry's, loganbessen, boysenberry's, rode, zwarte, witte en blauwe bessen, witte en rode kruisbessen, kiwibessen en honingbessen. 'De fruitteelt was voor ons betrekkelijk nieuw, maar de leveranciers van onze fruitplanten, De Batterijen in Ochten en Agroburen in Tiel adviseren ons', legt Van Vulpen uit.

Zoveel mogelijk biologisch

'We proberen zoveel mogelijk biologisch te werken door onze planten goede voeding te geven en te zorgen dat ze zo sterk zijn dat ziektes weinig kans hebben. Meestal lukt dat, maar af en toe moeten we gewasbeschermingsmiddelen gebruiken.'

De Jachthoeve ligt op een locatie in het bos.
De Jachthoeve ligt op een locatie in het bos. © Hans Dijkstra

De rust rondom De Jachthoeve maakt het een gunstige plek voor een zorgonderneming. Gemeente Ede heeft alle medewerking verleend bij het neerzetten van een nieuw multifunctioneel gebouw bij de bestaande hoeve. Daarin zijn de winkel, een professionele keuken en een zaal ondergebracht die particulieren en bedrijven kunnen huren.

Veel geduld

'Sinds de opening zijn we enorm hard gegroeid', zegt Van Vulpen. 'Ik had nooit gedacht dat we na een jaar al twaalf deelnemers zouden hebben. Dat vergt veel geduld en wijsheid en dat lukt door de passie en liefde die we hier met en voor elkaar voelen.'

Van Vulpen runt de zorgboerderij samen met haar echtgenoot, die zich vooral bezighoudt met de fruitteelt. Daarnaast heeft De Jachthoeve een professionele begeleider in dienst en staan vier vrijwilligers hen bij met hand-en-spandiensten. De drie volwassen dochters van het echtpaar springen regelmatig bij voor de website, het opstellen van procedures en de begeleiding.

Kleine bedrijfjes

'We hebben hier in feite allemaal kleine bedrijfjes', zegt de zorgboerin. 'In onze keuken bakken we taart voor op het terras of op bestelling. Bakken vindt bijna iedereen leuk en het geeft onze medewerkers veel voldoening, als ze complimenten krijgen. Andere deelnemers werken in de fruithof, waar ze taken verrichten als snoeien, onkruid wieden en plukken. We zoeken altijd iets dat bij mensen past.'

Veel deelnemers komen van diverse reformatorische woonvormen of wonen nog bij hun ouders. 'Onze deelnemers zijn in het gezin met reformatorische normen en waarden grootgebracht, zonder radio en televisie en met kerkbezoek op zondag', legt Van Vulpen uit. 'Wij willen hun een veilige omgeving bieden waarin ze zich thuis voelen. Juist deze mensen hebben daar behoefte aan en we willen graag liefde tot en voor elkaar en gastvrijheid uitdragen.'

Mond-tot-mondreclame

De Jachthoeve krijgt steeds meer bekendheid door mond-tot-mondreclame. 'Wij bieden hier een stukje beleving en als het mooi weer is, komen fietsers hier graag op het terras zitten', zegt de zorgboerin.

'We proberen zoveel mogelijk zelf te doen, maar werken soms ook samen met De Elstar Catering, die bijzondere feesten kan organiseren.' In de boerderijwinkel verkoopt De Jachthoeve ook serviesgoed, verzorgingsproducten en bakmixen die ze op aanvraag samenstellen en Schulp Vruchtensappen.

Etiketten ontworpen

'Voor onze eigen producten hebben we zelf etiketten ontworpen die we op een andere zorgboerderij laten drukken. Die plakken onze eigen medewerkers op de flessen en potten', zegt Van Vulpen.

'Wij zien het als een voorrecht dat we hier nieuw mochten bouwen. Dat bepaalt de helft van het succes. Deze zomer willen we beginnen met een bloemenpluktuin.'

Samenwerking

'De Jachthoeve ligt op een prachtige locatie, die veel mogelijkheden biedt', zegt Maarten Jan ter Haar, verkoopadviseur bij De Elstar Catering in Barneveld. 'We zijn blij met de samenwerking en trots dat wij regelmatig de catering mogen verzorgen voor hun particuliere en zakelijke klanten. Wij houden ervan om met onze verrassende aanpak gezellige en geslaagde feesten te regelen. Daar maken we graag onvergetelijke momenten van', aldus Ter Haar.

'De samenwerking met De Jachthoeve werkt naar twee kanten: als zij een groep hebben die catering wil, verwijzen ze hen door naar ons en als wij een groep hebben die een zaal wil huren, raden we hen aan om contact op te nemen met De Jachthoeve', licht de verkoopadviseur toe.

Beleving

'Het is fijn dat we vanuit dezelfde overtuiging werken en allebei op zondag gesloten zijn. We werken naar volle tevredenheid met De Jachthoeve samen: zowel binnen als buiten zorgt alleen de landelijke omgeving al voor een beleving. Graag maken we die beleving nog mooier met bijvoorbeeld een koud en warm buffet of live cooking.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer