Problemen+zorgboeren+houden+aan
Nieuws
© Wim van Vossen

Problemen zorgboeren houden aan

Uitbetalingssystemen, codes en het berichtenverkeer moeten in de zorg meer worden gestandaardiseerd. Hiervoor pleit Federatie Landbouw en Zorg bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Door voortdurende problemen na de overheveling van de zorg van rijk naar gemeenten vreest de federatie dat een deel van de zorgboeren in financiële problemen komt.

'Onze angst is dat kleinere zorgboeren ermee stoppen. Het plezier weegt niet op tegen alle administratieve rompslomp', geeft vicevoorzitter Arjan Monteny aan.

Toenemende vraag

Zover moet het niet komen, stelt Monteny. 'De vraag naar een plek op zorgboerderijen neemt toe, ik schat het afgelopen jaar zo'n 10 procent.'

Hoeveel zorgboeren problemen hebben, is onduidelijk. 'Het is lastig om dat in beeld te brengen', stelt de vicevoorzitter.

Grote klok

'Zorgboeren hangen het niet aan de grote klok dat ze problemen met de gemeenten hebben, omdat zij sinds 1 januari 2015 in grote mate financieel afhankelijk zijn van de gemeente', verzekert Monteny.

Het beeld bij gemeenten is heel wisselend. 'Waar bij de ene zorgboer de administratie gigantisch is toegenomen, de tarieven soms wel 40 tot 50 procent naar beneden zijn gaan en heel laat wordt uitbetaald, vallen de bezuinigingen in andere gemeenten mee en betalen zij keurig uit.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer