%27Nieuwe+zorgboer+moet+vooral+in+zichzelf+investeren%27
Interview
© Tienke Wouda

'Nieuwe zorgboer moet vooral in zichzelf investeren'

Stichting Zorgboeren Zuid-Holland ziet het aantal cliënten zo hard groeien dat ze niet aan alle zorgaanvragen kan voldoen. 'Vooral rond Rotterdam komen we zorgboeren tekort', vertelt directeur Daan Iken.

Uw organisatie doet een noodkreet?

'In 2015 is het aantal cliënten dat onze zorgdiensten afneemt, gestegen van 340 naar 420. Aan alle vraag uit de markt kunnen we lang niet voldoen. Er is vooral een tekort aan plekken voor cliënten uit de jeugdzorg. De vraag is alleen vorig jaar al met 32 procent gestegen. We willen graag aan die sterke groei tegemoetkomen, maar we zitten momenteel met een groot tekort aan plaatsen.'

Hoe kan de vraag zo explosief groeien?

'Steeds meer zorgzoekenden krijgen de zorgboerderij als optie in het vizier omdat deze zorg kwalitatief heel anders is dan bij andere aanbieders. De kleinschaligheid, de persoonlijke aanpak en het buitenleven met de rust en regelmaat die daarbij horen, spreekt veel mensen aan.'

Waarom hebben jullie geen plaats voor al die zorgbehoevenden?

'Ons bestand aan zorgboerderijen is geografisch gezien niet in evenwicht. In de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden zijn er meer dan genoeg. Maar rond de grote steden, met name in de regio Rotterdam, hebben we een flink tekort. Spreiding is wel nodig, want we kunnen de cliënten niet over grote afstand laten reizen. Een kilometer of 20 is wel het maximum. Bovendien krijgen we voor het vervoer een te geringe vergoeding.'

Hoe proberen jullie dit op te lossen?

'We zoeken in die regio's gericht naar nieuwe zorgboeren, via onder meer LTO Noord en via het netwerk van boeren zelf.

'Er liggen genoeg kansen voor ondernemers. Een zorgtak beginnen is een aantrekkelijke vorm van verbreding die weinig investeringen vergt. Je hebt vooral jezelf nodig. Verder moet je in kennis investeren en inventief zijn.'

Wat voor cliënten kan een nieuwe zorgboer verwachten?

'We bieden zorg aan kinderen en jongeren met bijvoorbeeld een beperking of gedragsproblemen. Daarnaast krijgen we cliënten uit de psychiatrie en bieden we activiteiten aan dementerende ouderen. Onze jongste cliënt is vier jaar oud, de oudste is honderd.'

Welke zorgactiviteiten moet een boer kunnen bieden?

'Onze zorgboeren leveren een uiteenlopende vorm van zorg zoals dagactiviteiten onder begeleiding, kort en langdurig verblijf en soms individuele begeleiding.'

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer