Vriendinnen+runnen+uitdijende+zorgboerderij
Reportage
© Peter van Houweling

Vriendinnen runnen uitdijende zorgboerderij

Zorgboerderij Buytengewoon op Tholen is een kleinschalige dagbesteding voor mensen met een lichte verstandelijke beperking. Vriendinnen Mariska Deurloo-van der Graaff en Marjolein Herrings-Leunis hebben het bedrijf sinds de start steeds uitgebreid.

Deurloo en Herrings waren én goede vriendinnen én collega's bij zorginstelling SDW op de vestiging in Halsteren in Noord-Brabant. Toen die locatie de deuren sloot, besloten ze om niet naar een andere locatie mee te verhuizen, maar om zelf een zorgbedrijf te beginnen.

Na veel wikken en wegen startten ze in 2015 een zorgboerderij op het terrein van Deurloo in het Zeelandse Poortvliet. Ruim een jaar later verhuisde Deurloo met haar gezin naar de huidige locatie in Tholen, met 1,8 hectare grond erbij.

Bij de start van hun zorgbedrijf kregen ze een duwtje in de rug van hun oude werkgever. Vijf klanten van die instelling verhuisden mee naar de nieuwe zorgboerderij. 'Dat was een lekkere start', zegt Deurloo. De zorgboerderij is nu onderaannemer van SDW.

Een wachtlijst is eigenlijk een luxe; een stichting kan geen stop hanteren

Marjolein Herrings-Leunis, eigenaar Zorgboerderij Buytengewoon

Deelnemers

Daarnaast komen de deelnemers (zoals de vrouwen hun klanten noemen) van andere zorginstellingen, zoals Prisma, of via de Wmo's van gemeenten. 'Wij hebben nu zeven van zulke grote organisaties als klant', legt Herrings uit.

Deelnemers kunnen zich ook zelf bij de zorgboerderij inschrijven, als ze kiezen voor een persoonsgebonden budget. 'Dat geeft wel veel administratie', waarschuwt Herrings. 'Maar als dat je ding is, kun je zelf zorg inkopen.'

Groepsdynamiek

Alle nieuwe deelnemers komen eerst enkele dagen kijken of ze passen bij de mogelijkheden van de zorgboerderij en bij de bestaande deelnemers. Als dat zo is, kunnen ze definitief komen. Nieuwe deelnemers kunnen een grote invloed hebben op de bestaande groep, zowel positief als negatief, legt Herrings uit.

Ze noemt een voorbeeld van een deelnemer die bijna blind is. 'Wij hadden daar geen ervaring mee, maar het gaat heel goed. Zijn hulphond is nu ook een hulp voor andere deelnemers.' De zorgondernemer vindt het leuk dat de deelnemers zo divers zijn. 'Dat houdt het interessant, we hebben nooit saaie dagen.'

Lentefair Buitengewoon Tholen.
Lentefair Buitengewoon Tholen. © Anton Dingemanse

Het aantal deelnemers is gestaag gegroeid. Nu zijn het er twintig. Dat is momenteel het maximum; er is een wachtlijst. 'We willen kleinschalig blijven', geeft Herrings aan. 'Een wachtlijst is eigenlijk een luxe; een stichting kan geen stop hanteren.'

De dagbesteding is open van maandag tot en met vrijdag. Beide zorgondernemers werken drie dagen op hun bedrijf, waarvan één dag samen. Op de andere dagen werken ze met nog een professionele begeleider en stagiaires en vrijwilligers.

Eigen vervoer

Eén vrijwilliger haalt elke dag de deelnemers op. De meesten komen uit Bergen op Zoom. Een deelnemer uit Roosendaal komt zelf met de trein naar station Bergen op Zoom, waar het busje van Buytengewoon haar oppikt. De zorgboerinnen hebben van begin af aan bewust gekozen voor eigen vervoer.

Herrings: 'Dat voelt het meest vertrouwd voor de deelnemers. Bij grote taxibedrijven rijden vaak andere chauffeurs, of ze zijn te laat. Onze deelnemers zijn blij dat we ze zelf ophalen. Dan duurt de rit het kortst, omdat de taxi mensen maar naar één plek hoeft te brengen.'

Bezigheden op het erf

Voor deelnemers is van alles te doen op het boerenerf. Een belangrijke bezigheid is het verzorgen van de paarden, kippen, geiten, cavia's, konijnen, ezeltjes en kleine vogeltjes in een grote volière.

Daarnaast kunnen deelnemers werken in de moestuin en op de werkplaats waar ze helpen bij het maken van producten, zoals krukjes, vogelhuisjes en hoefijzerkisten. Die zijn te koop op de zorgboerderij en in de webshop.

Theetuin

Vrijwel nieuw is de Theetuin. Hiermee is in november gestart, bewust in een rustige periode. Zo konden deelnemers eerst even wennen, voordat de stroom wandelaars en fietsers op gang kwam naar de Oesterdam, of het strand aan de voet van die dam.

Bezoekers van de Theetuin krijgen zoveel mogelijk gerechten van het eigen erf voorgeschoteld, onder andere kruiden en groenten uit het eigen kasje van enkele tientallen vierkante meters groot, dat voor dit jaar op de planning staat. Deelnemers bedienen de gasten. 'Dat vinden ze leuk om te doen', zegt Herrings.

Investeringen

Voor de komende tijd staan nog diverse investeringen op de planning, zoals een nieuwe geitenstal. Het dak van de oude stal is er tijdens een storm afgewaaid. Een andere schuur is in aanbouw voor de ezels en houtwerkplaats. Voor volgend jaar staat een nieuwe paardenstal op de agenda.

De Thoolse zorgondernemers hebben voortdurend nieuwe plannen. 'We zijn soms iets té ondernemend', lacht Deurloo. 'We willen altijd van alles en zijn altijd bezig, samen met onze tien vrijwilligers.'

Ze maken geen plannen voor de verre toekomst. Herrings: 'Eén jaar vooruit is ver zat. Voorlopig is het gewoon goed als de locatie klaar is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  10 %
Meer weer