Zorgboer start hovenier- en horecaopleiding

Elf zorgboerderijen doen een proef om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden.

Volgens mede-initiatiefnemer, zorgboer en onderzoeker aan Wageningen UR Jan Hassink is het richten op de ontwikkeling van deelnemers van wezenlijk belang is voor het houden van contracten met gemeenten.

De medewerkers worden opgeleid tot assistent-hovenier, of assistent-horecamedewerker, met vooral aandacht voor de praktijk.

MBO niveau 1
Na afloop van de het traject krijgen de leerlingen een branche-erkend certificaat. Volgens Hassink heeft het certificaat grote overeenkomsten met het MBO niveau 1-diploma. 'Alleen rekenen en taal worden niet getoetst.

'Vakinhoudelijk redden ze het allemaal. Maar de algemene vaardigheden blijven voor velen toch heel lastig', geeft Hassink aan. Het gaat dan met name om het omgaan met collega's, het leren omgaan met kritiek, en het omgaan met lastige klanten.

Dat merkt ook begeleider van de theeschenkerij op Hoeve Klein Mariëndaal Martijn Prinsen.

'Cappuccino's maken kunnen ze na veel oefenen allemaal. Maar afbellen of samenwerken zijn ze niet gewend. Ze zijn vaak te veel gehospitaliseerd. Als ze iets niet kunnen, hoeven ze het ook niet te doen. We zien dat ze door deze proef meer initiatief durven te nemen. Ze doen steeds meer zelf.'

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer