Zorgboer start hovenier- en horecaopleiding
Elf zorgboerderijen doen een proef om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden.
Volgens mede-initiatiefnemer, zorgboer en onderzoeker aan Wageningen UR Jan Hassink is het richten op de ontwikkeling van deelnemers van wezenlijk belang is voor het houden van contracten met gemeenten.
De medewerkers worden opgeleid tot assistent-hovenier, of assistent-horecamedewerker, met vooral aandacht voor de praktijk.
MBO niveau 1
Na afloop van de het traject krijgen de leerlingen een branche-erkend certificaat. Volgens Hassink heeft het certificaat grote overeenkomsten met het MBO niveau 1-diploma. 'Alleen rekenen en taal worden niet getoetst.
'Vakinhoudelijk redden ze het allemaal. Maar de algemene vaardigheden blijven voor velen toch heel lastig', geeft Hassink aan. Het gaat dan met name om het omgaan met collega's, het leren omgaan met kritiek, en het omgaan met lastige klanten.
Dat merkt ook begeleider van de theeschenkerij op Hoeve Klein Mariëndaal Martijn Prinsen.
'Cappuccino's maken kunnen ze na veel oefenen allemaal. Maar afbellen of samenwerken zijn ze niet gewend. Ze zijn vaak te veel gehospitaliseerd. Als ze iets niet kunnen, hoeven ze het ook niet te doen. We zien dat ze door deze proef meer initiatief durven te nemen. Ze doen steeds meer zelf.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Honda HF2417K4 HB
2018, P.O.A.
-
Fendt 724 S4 Profi Plus RTK, Verkocht
2021, P.O.A.
-
Fendt 412 Vario COM1
2003, P.O.A.
-
Vicon DMP2401 TC achtermaaier + kneuzer
Gebruikt, P.O.A.
Weer
-
Zondag18° / 3°20 %
-
Maandag16° / 7°70 %
-
Dinsdag16° / 8°40 %