BAJK: geld JOLA-regeling hard nodig

Het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) is blij met het feit dat provincie Noord-Brabant geld bijlegt om meer jonge boeren en tuinders financieel te ondersteunen bij duurzame investeringen voor hun bedrijf.

BAJK%3A+geld+JOLA%2Dregeling+hard+nodig
© Nieuwe Oogst

Brussel stelt jaarlijks geld beschikbaar voor jonge boeren die willen innoveren en duurzaam willen werken. De provincies verdubbelen dat bedrag. Het is bedoeld voor boeren onder de veertig jaar. In totaal hebben 110 jonge Brabantse boeren en tuinders een beroep gedaan op de subsidieregeling voor Jonge Landbouwers (JOLA). Dat is tweeënhalf keer meer dan de provincie vooraf had ingeschat.

Gedeputeerde Staten hebben daarom het oorspronkelijke subsidieplafond van 750.000 euro verhoogd naar een kleine 2 miljoen euro. 'We zijn natuurlijk blij dat de provincie het bedrag verhoogt', reageert BAJK-voorzitter Henri van den Boomen. 'Jonge boeren hebben het geld hard nodig.'

Zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen staat boven aan het wensenlijstje van jonge Brabantse boeren, blijkt uit de aanvragen. De aanleg van emissiearme stalvloeren volgt op gepaste afstand. Daarnaast wordt er veel geïnvesteerd in precisiebemesting en elektrische voertuigen.

In geen enkele andere provincie zijn er zoveel aanvragen voor de JOLA-regeling. De provincie ziet dat feit als een bewijs dat jonge boeren nog steeds een toekomst zien voor hun bedrijf in Noord-Brabant.

Maar Van den Boomen vindt dit niet zo opvallend. 'Dat was bij de vorige openstellingen ook al het geval. Daarnaast is de lijst met technieken waarvoor je een beroep kunt doen op de regeling een stuk langer geworden. En het minimuminvesteringsbedrag is, mede op ons verzoek, verlaagd, zodat meer jonge boeren een aanvraag kunnen doen.'

Kanttekeningen

De BAJK-voorzitter plaatst ook enkele kanttekeningen bij de opzet van de JOLA-regeling. Door de strengere regelgeving voor veehouders in Noord-Brabant moeten ondernemers relatief veel geld uitgeven aan emissiereducerende technieken.

En juist daarvoor biedt de regeling weinig soelaas, weet Van den Boomen. 'De mogelijkheden om via deze regeling hierin te investeren, zijn minimaal. Alleen de emissiearme stalvloer voor rundvee staat op de lijst als mogelijke investering. Varkenshouders kunnen bijvoorbeeld geen subsidie krijgen voor gecombineerde luchtwassers.' De provincie ziet liever dat emissies als ammoniak bij de bron worden aangepakt.

Zeeland

In de provincie Zeeland sloot de inschrijvingstermijn al in februari. Daar deden 32 ondernemers een beroep op de subsidieregeling, voor een totaalbedrag van 318.000 euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 15°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer