Lawaaiige wildverjager voorkomt maaislachtoffers

Een klein apparaat met veel lawaai. Dat is de akoestische wildverdrijver en die wordt gebruikt door boeren, loonwerkers en jagers in Noord-Oost Twente. Ook Landschap Overijssel gebruikt zo'n wildverjager.

Het apparaat zendt een hoog geluid uit in pulsen. Hierdoor hebben de dieren de gelegenheid om op tijd weg te komen voordat de trekker met maaier eraan komt. De wildverdrijver heeft een bereik van minimaal 25 meter.

Boeren en loonwerkers kijken altijd goed of er geen dieren in het veld zitten, zoals reejongen. Maar slachtoffers zijn niet altijd te voorkomen. Het apparaat, dat uit Duitsland afkomstig is, werkt goed, is de ervaring van boeren en loonwerkers.

Peter Venhuis uit het buurtschap Haarle bij Tubbergen introduceerde het apparaat vorig jaar in Twente. Hij is jager en veehouder en bij de wildbeheereenheid Tubbergen betrokken. Omdat hij ook net over de grens in Duitsland bij een wildbeheereenheid lid is en actief is als jager, kwam hij het apparaatje tegen. In Duitsland weten ze inmiddels dat er 60 procent minder dieren het slachtoffer worden van maaiwerkzaamheden.

Ook de eerste resultaten in Nederland zijn positief. Je ziet de dieren weglopen, vertelt Peter Venhuis. Het is vooral bedoeld om hazen, oudere reejongen en grondbroeders te beschermen. In het werkgebied van de wildbeheereenheid Tubbergen zijn dit jaar, zover bekend, nog geen dieren waarvoor het apparaat bedoeld is slachtoffer geworden van maaiwerkzaamheden.

Inmiddels wordt het apparaat ook uitgeprobeerd in de buurt van Ter Apel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -1°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  9° / -3°
  10 %
Meer weer