Wiellader steeds meer in trek op boerenbedrijf

JCB produceert al meer dan zeventig jaar machines voor boerenbedrijven, zoals wielladers. In de Nederlandse landbouw draaien minder wielladers dan in de omringende landen. Maar de machines zijn handig voor veel boerenklussen, vooral dankzij een aantal innovatieve technieken.

Wiellader+steeds+meer+in+trek+op+boerenbedrijf
JCB
© JCB

Op Nederlandse agrarische bedrijven zijn wielladers nog vrij zeldzaam. Maar op veel bedrijven kunnen ze van grote waarde zijn, zoals bij het inkuilen of het vullen van de voermengwagen, stelt Gregor Grootjans, productspecialist voor de Benelux van JCB.

Daarnaast is een wiellader handig voor laden en lossen of voor klussen op het erf. Grootjans ziet ook regelmatig dat boeren een wiellader kopen en daarmee zelf loonwerk erbij gaan doen.

De Britse machinebouwer ontwikkelde voor de wielladers keer op keer innovatieve technieken. Een daarvan is de Torque-Lock, die zorgt voor een lager brandstofverbruik en een hogere maximumsnelheid.

De Torque-Lock voorkomt slip bij de koppelomvormer. Slip zorgt voor warmte-ontwikkeling en voor verlies van capaciteit. Dankzij deze techniek hoeft de motor minder toeren te maken voor dezelfde snelheid. Dat bespaart brandstof.

LiveLink

Een recente innovatie is de LiveLink. Deze registreert veel functies van de machine online. ‘Het is niet alleen een soort track and trace, waarmee je ziet waar en wanneer de machine gebruikt wordt, het registreert ook continu de ‘gezondheid’ van de machine’, legt de productspecialist uit.

Gebruikers kunnen de gegevens uitlezen en als er iets aan de hand is of als er een servicebeurt nodig is, krijgen de chauffeur, de eigenaar én JCB een waarschuwing. ‘Daardoor kun je goed bijsturen’, zegt Grootjans.

‘En als er iets kapot is, kan de machine snel gerepareerd worden, bijvoorbeeld omdat de monteur weet welke onderdelen hij moet meenemen. Die komt niet voor verrassingen te staan.’

JCB heeft diverse wielladers die in de landbouw worden gebruikt, onder andere de 435S en de telescopische wiellader TM320.

De 435S Agri is vooral interessant voor grotere agrarische bedrijven en loonbedrijven. Bijvoorbeeld in België wordt de machine veel ingezet voor het laden van de voermengwagen, vertelt Grootjans.

Hoog koppel

Een sterk punt van de 435S is de versnellingsbak met zes versnellingen, met een Torque-Lock in alle versnellingen. Dat zorgt ook bij een laag toerental voor een hoog koppel. De machine is daardoor bijvoorbeeld heel geschikt voor het inkuilen.

Dankzij het hoge koppel kan de motor bijna alles doen bij lage toeren, legt Grootjans uit. Dat geeft een laag brandstofverbruik van 10 tot 11 liter per draaiuur.

‘Boeren willen de hele dag kunnen draaien, zonder te stoppen om te tanken. Daarom is laag verbruik handig’, zegt de productspecialist. Vroeger verbruikten zulke machines wel 20 liter diesel per draaiuur.

De 435S is bovendien speciaal geschikt voor transport over de weg met een aanhanger.

De telescopische wiellader TM320 Agri combineert de eigenschappen van een wiellader met de voordelen van een telescopische giek, die ook op een verreiker zit. ‘Het gemak van een kniklader, plus meer mogelijkheden dan een verreiker’, zo vat Grootjans de voordelen samen. Daarom is deze machine geschikt voor gebruik op veel agrarische bedrijven, ook op minder grote bedrijven.

Deze wiellader wordt aangedreven door een EcoMAX-motor die ook een hoog koppel heeft bij een laag toerental. Bovendien heeft ook de TM320 Agri een transmissie met zes versnellingen met een Torque-Lock in de hoogste drie versnellingen.

De S-uitvoering heeft meer vermogen en een Torque-Lock in de hoogste vijf versnellingen.

Geen roetfilter nodig

Een opvallend voordeel van de JCB-machines is dat ze geen roetfilter nodig hebben. Een roetfilter kost gemiddeld een euro per draaiuur. Bovendien hebben roetfilters onderhoud nodig en kunnen ze kapot gaan of dicht gaan zitten.

‘Dat gebeurt altijd als je aan het werk bent’, vertelt Grootjans. ‘Als er geen roetfilter op de machine zit, heb je ook die ellende niet. Bovendien kun je er beter voor zorgen dat alles wat uit de motor komt schoon is, dan dat te gaan nabehandelen.’

De productspecialist legt uit dat een roetfilter juist bij gebruik in de landbouw problemen kan opleveren. ‘Op een boerderij draaien deze machines 60 tot 70 procent stationair. Dat is dodelijk voor een roetfilter, want dat heeft een hoge uitlaatgastemperatuur nodig om goed te kunnen functioneren.’

Bij een constante belasting gaat een roetfilter gemiddeld ruim 5.000 draai-uren mee, maar in de landbouw soms niet meer dan 1.000 draaiuren. ‘Dan kost een roetfilter ruwweg 2,50 euro per draaiuur’, stelt Grootjans vast.

Dankzij de innovatieve technieken, zoals de LiveLink en de schone motoren met een laag brandstofverbruik, draagt JCB bij aan lage verbruikerskosten.

• Klik hier voor meer informatie

JCB

In elke hoek van de wereld staat een machine van JCB. JCB is één van de drie grootste fabrikanten van bouwmachines ter wereld. We hebben bijna...

Lees verder »

Meer van JCB

Meer artikelen van JCB »

Artikelen over JCB