Boer%2Dburger+initiatieven+zoeken+verbinding
Achtergrond
© Ida Hylkema

Boer-burger initiatieven zoeken verbinding

Hoe krijg je een betere verbinding tussen boer en burger? Initiatieven genoeg, bleek woensdag op een bijeenkomst LTO Noord regio Noord in Drachten. De kunst is om deze te bundelen en van elkaar te leren. En om een echte verbinding met de burger te leggen.

De avond was bedoeld voor de portefeuillehouders Imago en PR van afdelingsbesturen. Dat het thema leeft, bleek wel uit het feit dat vrijwel alle afdelingen met een afgevaardigde aanwezig waren.

'Help ons om ons imago te verbeteren', is een hartenkreet uit de sector. LTO Noord is daarom samen met een gespecialiseerd bedrijf een imagocampagne aan het opstarten. De campagne zal zich vooral richten op de doelgroep tussen de 18 en 40 jaar in de grote steden, een doelgroep die ver van de sector staat.

Eén van de benaderingen is informeren en bewustwording, waarbij bijvoorbeeld wordt getoond hoeveel uren arbeid van de boer er in een pizza zitten. De campagne wordt opgezet door LTO Noord maar het is de bedoeling om ook andere, landelijke, partijen erbij te betrekken.

Verbinden is je verdiepen in de ander, niet in jezelf

Communicatie- en marketingspecialist René Schepers

Betekenis voor samenleving

Volgens communicatie- en marketingspecialist René Schepers moet een PR- en imagocampagne zich vooral richten op de betekenis van de sector en niet hoe je iets maakt.

'Als boer moet je je ervan bewust zijn welke betekenis je hebt voor de samenleving. Jullie hebben de meeste verbinding met de burger, want deze komt iedere dag in aanraking met producten van jullie bedrijf. Welke sector kan dat nog meer zeggen?'

Samen met Christel van Raaij richtte de communicatieadviseur Wakker Boer op, waarmee ze 'boeren wakker willen schudden en in beweging willen krijgen'. Verbinden is je verdiepen in de ander, niet in jezelf, stelt Schepers. 'De samenleving wil wel, ze kloppen al jaren aan de deur, maar er wordt niet opengedaan. Wil je de samenleving begrijpen, dan moet je daar wel moeite voor doen, anders kun je niet verbinden.'

Trots is gevaarlijk

Verbinden is dingen samen doen, doceerde de adviseur. 'Als mensen verbonden zijn, hebben ze geen kritiek meer op je, want dan zijn ze medeverantwoordelijk. Durf je als boer ook kwetsbaar op te stellen en hulp te vragen. Mensen die zich heel trots tonen, zullen zich slecht verbinden. Als je onder een vergrootglas ligt, is trots zelfs heel gevaarlijk.'

Wakker Boer ontwikkelde de Praktijkschool voor Verbindend Ondernemen waarin ondernemers worden begeleid die een businessmodel opzetten dat gericht is op samenwerking met de burger. De praktijkschool richt zich nu nog op het oosten van het land, maar het concept is landelijk uit te rollen.

Boert Bewust

Die landelijke uitrol geldt ook voor Boert Bewust, dat voortkomt uit Vallei Boert Bewust. Dit initiatief is in 2013 genomen door varkenshouders in de Gelderse Vallei die actief contact zochten met de samenleving om hun verhaal te vertellen.

Het is uitgegroeid tot een sectorbrede stichting die boeren en tuinders stimuleert om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en dit te delen met de samenleving, bijvoorbeeld via sociale media, open dagen en andere activiteiten. LTO Noord en Projecten LTO Noord voeren het project samen met de stichting uit.

Bij de stichting zijn inmiddels twee andere regio's aangehaakt waar hetzelfde principe van verbinden wordt toegepast. Doel is om in 2020 vijfhonderd deelnemers in acht actieve streken te hebben, vertelde Lisanne Oskam van de Stichting Boert Bewust.

Woensdagavond bleek dat sommige streken in regio Noord wel met het concept aan de slag willen. Eerste prioriteit is bundelen van al bestaande initiatieven. Wellicht kan er qua publiciteit nog een koppeling worden gemaakt met Leeuwarden-Fryslân 2018, opperde voorzitter Trienke Elshof van regio Noord van LTO Noord.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  20 %
Meer weer