Boeren+zeggen+blikken+loods+vaarwel
Nieuws
© Tienke Wouda

Boeren zeggen blikken loods vaarwel

Drie boeren in Noordwest-Groningen hebben onder architectuur een nieuwe loods gebouwd of hun boerderij gerenoveerd. Gedeputeerde Henk Staghouwer bezocht woensdag de bedrijven, die ondersteuning kregen van de provincie en agrarische natuur- en landschapsvereniging Wierde en Dijk.

Hij had spannende, maar ook mooie discussies met zijn architect. Akkerbouwer Remt Meijer uit Kloosterburen kijkt terug op de bouw van zijn akkerbouwschuur en woning. 'Hier kunnen we geriefelijk oud worden. Maar het blijft ook een boerderij. Tot twee weken geleden lag hier 50 ton pootgoed. In de herfst liggen de bieten hier weer.'

De muurtjes rondom de nieuwbouw zijn een knipoog naar de oude schuur; zij geven de contouren aan. Dit laat Meijer aan gedeputeerde Staghouwer zien.

Mooie producten verdienen een mooie schuur

Kleinkinderen van Harm Westers spelen bij de nieuwe loods.
Kleinkinderen van Harm Westers spelen bij de nieuwe loods. © Tienke Wouda

Eterniet

De oude schuur voldeed niet meer aan de huidige eisen. 'De deuropeningen waren te smal. Je kon er niet doorheen met een trekker met spiegels, de schuur was niet hoog genoeg voor gps op de trekker, er was slecht beton en er zat houtrot in.'

Samen met de woning vormt de kleine schuur van red cedarhout en eterniet nu een geheel. 'We wilden geen blikken schuurtje bij een mooi huis', zegt Meijer. Om dezelfde nokhoogte te krijgen, werd de woning opgehoogd.

Discussies

Met zijn architect Cor Kalfsbeek had hij spannende discussies. 'Kalfsbeek wilde bomen langs de weg om de nieuwbouw te accentueren. Ik zei: dat gaan we niet doen, dat is niet praktisch en bovendien hoort het hier niet. Dit is een eilandje in de groene zee. De architect gaf me uiteindelijk gelijk.'

Het bouwen onder architectuur kostte zeker tienduizenden euro's extra. 'Het gaat me niet om wat het kost, maar om wat het me waard is. Sommige boeren vinden het te duur.' Hij vervolgt: 'Ze hebben er geen geld voor over, maar geven wel geld uit aan een mooie chique trekker of een glimmende kieper. Terwijl een trekker na een jaar of zeven aan zijn eind is en wij met deze woning wel weer veertig jaar vooruit kunnen. Je moet het in perspectief blijven zien.'

Gedeputeerde Henk Staghouwer in gesprek met Erwin en Harm Westers.
Gedeputeerde Henk Staghouwer in gesprek met Erwin en Harm Westers. © Tienke Wouda

Zwart

Een paar kilometer verderop is ook de nieuwbouw van biologische akkerbouwer Harm Westers klaar, met onder meer een ontvangstruimte. De loods is aan een kant zwart. 'Ik vind dit heel stijlvol', geeft hij aan. 'Kleuren verbleken in de loop van de jaren, kijk maar naar antraciet. Dit zal ook iets lichter worden, maar dan is het nog steeds antraciet.'

Naast de nieuwbouw komen er een nieuw erf, een gracht en beplanting. En Westers gaat een ondiepe sloot (een wadi) aanleggen die het dak- en erfwater tijdelijk buffert, waarna het kan infiltreren naar de bodem. Het verkrijgen van een vergunning was een moeilijk proces. Frustrerend, vindt Westers. 'De neuzen van ons en onder andere adviesorganisatie Libau stonden dezelfde kant op. Toch duurde het lang voordat we een vergunning kregen.'

De ramen in de herstelde gevel van het melkveebedrijf van Fibo Zomerman.
De ramen in de herstelde gevel van het melkveebedrijf van Fibo Zomerman. © Tienke Wouda

Catalogusloods

'Wat dat betreft is het veel gemakkelijker om een catalogusloods neer te zetten. Maar wij verbouwen mooie producten. Dan willen we ook graag een mooie schuur', geeft Westers aan. De gedeputeerde kon nog geen harde toezeggingen doen of het project met bouwen onder architectuur een vervolg krijgt. Veel boeren staan voor de keuze: nieuwbouw of renoveren. 'Wij voelen ons als provincie verantwoordelijk om hierover mee te denken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  32° / 15°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
Meer weer