Monumentale+boerderij+krijgt+subsidievoorrang
Nieuws
© William Hoogteyling

Monumentale boerderij krijgt subsidievoorrang

Monumentale boerderijen hebben in Friesland voorrang gekregen bij provinciaal geld voor onderhoud. Het gaat om twee boerderijen aan de Oudebildtdijk in Sint Jacobiparochie en boerderijen in Edens en Oudwoude.

Eigenaren van ruim dertig monumenten kregen 2,3 miljoen euro subsidie voor een nieuwe bestemming of onderhoudsbeurt.

Gedeputeerde Johannes Kramer is vooral blij dat boerderijen opgeknapt worden. 'Dat is een categorie die voor ons landschap heel belangrijk is en waarvoor veel behoefte is aan restauratie. Daarom hebben ze voorrang gekregen.

Uit eerder onderzoek van provincie en de Monumentenwacht blijkt dat de restauratie van boerderijen achterloopt. Daarom werd een extra categorie in het leven gelopen waarvoor het voor boeren makkelijker werd subsidie aan te vragen.

Van ruim een derde, zo'n 37 procent van de rijksmonumentale boerderijen is de toestand matig tot slecht. Vergeleken met het gemiddelde van monumentale niet-woningen als molens, kerken en gemalen is dit respectievelijk 25 en 17 procent, bleek uit het onderzoek.

Poldermolens

Naast boerderijen hebben ook kerken speciale aandacht nodig, stelt provincie Fryslân. Ook de beeldbepalende poldermolens bij Jislum, Wommels, Damwoude en Joure worden gerestaureerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer