Tomatenteler benut plantafval in circulair systeem

De Nederlandse tomatenteler Ted Duijvestijn gebruikt plantafval van tomaten om de inzet van fossiele hulpbronnen tot een minimum te beperken.

Tomatenteler+benut+plantafval+in+circulair+systeem
© Eigen Foto

Circulariteit krijgt steeds meer aandacht in de tuinbouw. Ted Duijvestijn uit Pijnacker (Oostland) wil het gebruik van afval maximaliseren en de efficiëntie van hulpbronnen verhogen.

‘We zijn op weg naar een circulaire economie waarin duurzaamheid en sociale innovatie een sleutelrol spelen. Het is belangrijk om ons op die toekomst te concentreren en we moeten nu beginnen’, zegt de tuinder.

Universiteiten

Samen met verschillende telers, mensen uit de industrie en met onderzoekers en studenten aan universiteiten onderzoekt Duijvestijn waar hij kan innoveren en wat hij kan verbeteren om een circulair tuinbouwsysteem te realiseren.

We zien groenafval als brandstof of als een middel voor productontwikkeling

Watergebruik is bijvoorbeeld een onderwerp dat goed geschikt is voor circulaire oplossingen. ‘We streven naar 100 procent hergebruik van water’, zegt de tomatenteler.

De belangrijkste watervoorziening is regenwater dat wordt verzameld van de daken van de kassen. Overtollig regenwater in de winter wordt opgeslagen in een tank voor gebruik in de zomer.

Groenafval

Duijvestijn is ervan overtuigd dat er veel meer kan worden gedaan met zogenaamde 'groenafval'-stromen, zoals restanten stelen en bladeren van planten en onverkoopbare groenten en fruit. ‘We onderzoeken hoe we hieraan meer kunnen verdienen. We zien het als brandstof of als een middel voor productontwikkeling.’

Duijvestijn experimenteert met het verpakken van producten gemaakt van tomatenbladeren en het maken van een doos die gedeeltelijk is gemaakt van de stelen van tomatenplanten. ‘We gebruiken zoveel verpakkingen van karton en papier. We dachten dat het geweldig zou zijn als we onze eigen verpakkingen konden maken met vezels van de bladeren van onze tomatenplanten.’

Nu is het de uitdaging om de productie op te schalen. Duijvestijn: ‘Tot nu toe hebben we 50.000 verpakkingen geproduceerd, maar we zouden 500 miljoen moeten produceren om impact te maken. Daar stopt het niet.’

Duijvestijn heeft ook een duurzame droogmachine ontwikkeld voor overmatige opbrengst. ‘Als we een overschot aan tomaten hebben en wanneer onze machines overtollige warmte produceren, droogt de machine de tomaten. We zullen ze gebruiken om gedroogde tomaten op de markt te brengen’, legt de teler uit.

Aardwarmte

Duijvestijn denkt bij circulaire tuinbouw ook aan aardwarmte. ‘Er zit warmte en energie opgeslagen in de korst van onze planeet. In 2012 hebben we een put van 2.300 meter diep geboord. Het geeft toegang tot warm water. Het afgekoelde water gaat weer terug de grond in.’

Om dit geothermische project te realiseren, heeft Duijvestijn samengewerkt met geologen en studenten van de Universiteit Delft. De glastuinder verwarmt nu 19,5 hectare kassen en hun droogmachine met geothermische energie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer