Pootgoed+naar+buiten+om+voor+te+kiemen
Achtergrond
© Haijo Dodde

Pootgoed naar buiten om voor te kiemen

Marien Poppe van Poppe Landbouw in Nagele heeft begin deze week pootgoed van het aardappelras Cammeo buiten op zijn erf gezet om voor te kiemen.

De biologische akkerbouwer vindt dat hij laat begint met voorkiemen vanwege twijfel over de lage buitentemperaturen. Poppe vertelt dat hij streeft naar korte stevige kiempuntjes op het moment dat de poters de grond in gaan. Twee of wellicht drie weken voorkiemen moet daarvoor voldoende zijn. De Flevolandse pootgoedteler verwacht vanaf half april zijn eerste aardappelen te poten.

Tussen de Joppezakken bekijkt Jan-Eric Geersing het pootgoed van het nieuwe ras Cammeo. Hij vertegenwoordigt de belangen van Caithness Potatoes in Nederland en Cammeo is een van de nieuwe phytophthoraresistente rassen die dit Schotse pootgoedbedrijf op de markt brengt.

Bovengemiddelde zetting

'Voorkiemen is nooit verkeerd', vindt Geersing. 'Maar dit aardappelras heeft een bovengemiddelde zetting. Dus meestal is het aantal knollen in de teelt geen probleem.'

Van Cammeo zit in de Joppezakken pootgoed dat nog één jaar wordt vermeerderd. Poppe is een van de eerste Nederlandse pootgoedtelers met Cammeo. Hij heeft van het ras ook miniknollen opgezet.

7 hectare

Het pootgoedareaal van Cammeo in Nederland is zo'n 7 hectare, meldt Geersing. 'Daarvan wordt de helft vermeerderd als biologisch uitgangsmateriaal. Gangbaar is er belangstelling omdat het resistente tafelras goed te telen is volgens de richtlijnen van Milieukeur.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer