VVD+wil+tekst+en+uitleg+kabinet+over+foute+pachtprijzen
Nieuws
© Dirk Hol

VVD wil tekst en uitleg kabinet over foute pachtprijzen

De VVD wil uitleg over de problemen met de pachtprijzen die het Rijksvastgoedbedrijf berekent. Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken moet antwoord geven op een reeks schriftelijke vragen.

De Kamerleden Helma Lodders en Jan Middendorp zijn ingesprongen op de berichtgeving van afgelopen week. Pachtersorganisatie BLHB meldde dat het Rijksvastgoedbedrijf de verlaging van pachtnormen per 1 juli 2017 niet in de berekende pachtprijzen heeft verwerkt. Vervolgens kwam het bericht dat een softwareprobleem daarvan de oorzaak zou zijn en dat de fout hersteld zal worden.

Lodders en Middendorp willen onder meer weten of de berichtgeving klopt, wanneer de fout is geconstateerd en of het om een menselijke fout gaat of om een fout in de computerprogramma's. Ze vinden het vreemd dat de BLHB verschillende keren heeft moeten aandringen op aanpassing van de te hoge pachtprijzen voordat eindelijk actie werd ondernomen.

Uitleg over fouten

De staatssecretaris wordt gevraagd om een uitgebreide uitleg over de gemaakte fouten. Bovendien willen de Kamerleden de toezegging dat de softwarefout nu is hersteld, zodat deze of andere fouten in de toekomst niet meer voor zullen komen.

Daarnaast vragen Lodders en Middendorp hoe het kan dat het Rijksvastgoedbedrijf haar pachters geen gespecificeerde rekeningen verstuurt, ook niet wanneer daar om wordt gevraagd. Dat zou volgens beide Kamerleden moeten veranderen.

Dienstverlening verbeteren

Ze willen van Knops verder horen hoe het kan dat de communicatie tussen pachters en het Rijksvastgoedbedrijf zo moeizaam verloopt. 'Kan de staatssecretaris aangeven hoe hij de dienstverlening gaat verbeteren en wanneer de eerste resultaten hiervan merkbaar zijn', aldus de maandag ingediende vragen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer